Начало Други Koлтън Херта спечели хаотичното състезание на Индианаполис

Koлтън Херта спечели хаотичното състезание на Индианаполис

310
0
Колтън Херта, Индикар
Колтън Херта, снимка Индикар

Колтън Херта спечели хаотичното състезание на пистата Индианаполис. Това бе пети кръг от сезон 2022 в Индикар. Пилотът на Андрети Аутоспорт потегли 14-ти, но успя да се справи най-добре в променливите условия на легендарното американско трасе. Втори завърши Симон Пажно от тима на Meyer Shank Racing, а трети остана Уил Пауър (Пенске).

Стартът на състезанието в Индианаполис бе забавен поради завалял дъжд на трасето. Така състезателите за прът път от началото на сезон 2022 в Индикар трябваше да използват гуми за мокър асфалт.

Пилотите изглеждаха много несигурни в трите загряващи обиколки, като внимаваха за локви и се опитваха да открият потенциалните зони за преминаване. На предната и задната права се появиха изсъхващи линии, а температурата на пистата се повиши. Все пак секцията от седми до десети завой все още изглеждаха коварни.

Уил Пауър поведе колоната, но загуби две позиции от Алекс Палу и Джоузеф Нюгардън.

Херта и Такума Сато бяха първите пилоти, които решиха да заложат на сликове. Двамата минаха през бокса в третата обиколка и сложиха по-меки червени гуми на Файърстоун. ОУорд последва този пример в следващия тур, както и Пауър, Конър Дейли и Нюгардън. Темпото на Херта беше доста силно, което му позволи да натрупа огромна преднина пред своите съперници. Американецът изпревари Пауър в момента, в който австралиецът излезе от бокса. След това той се залепи зад победителя от Алабама Пато О’Уорд и оглави класирането след невероятна маневра на осми завой.

8 обиколки след старта на състезанието в Индианаполис се появи първият жълт флаг на цялото трасе. Той бе предизвикан от завъртане на Кайл Къркууд. Малко след него се завъртя и Алекс Палу.

След рестарта, Херта се откъсна напред, преследван от двата Макларъна на Пато О’Уорд и Феликс Розенквист. Зад тях бяха Пауър, Дейли и Нюгардън. Дейли задържа болида на двукратния шампион, докато не получи нареждане да пести гориво, тъй като екипът на Ед Карпентър Рейсинг искаше да се опита да проведе състезанието само с три спирания, въпреки ранното преминаване от гуми за дъжд към сликове.

Следващите два периода на жълти флагове бяха предизвикани от инциденти с Нюгардън, Ринус ВиКей и Девлин Де Франческо.

До края на състезанието в Индианаполис, Херта успя да запише първи успех през новия сезон в Индикар както за себе си, така и за екипа на Андрети Аутоспорт. Екипът използва двигатели на Хонда. Втори остана бившият шампион Симон Пажно (Meyer Shank Racing), следван от друг бивш шампион Уил Пауър (Пенске).

Четвърти завърши бившият пилот от F1 Маркус Ериксон (Чип Ганаси Рейсинг). Пети финишира Конър Дейли (Ед Карпентър Рейсинг), следван от Феликс Розенквист (Макларън) и Такума Сато (Dale Coyne Racing). Топ 10 допълниха Калъм Илот (Juncos Hollinger Racing), Кристиан Лундгаард (Rahal Letterman Lanigan Racing) и Скот Диксън (Чип Ганаси Рейсинг).