Начало Автомобилни новини Концепцията Friend-Me представя визията на Nissan за свързано бъдеще

Концепцията Friend-Me представя визията на Nissan за свързано бъдеще

39
0
Nissan Friend-Me

Уникалният подход на Nissan към дизайна е резултирал в някои от най-новаторските и оригинални нови автомобили, лансирани в течение на последното десетилетие. Кросоувърът – открит, развит и усъвършенстван от Nissan – трансформира облика на улиците и заселените територии по света.

Иновативният Friend-Me насочва същата тази страст към дизайнерското вълнение и оригиналност към концепция, която представя насоката на седаните от следващо поколение. Правейки европейския си дебют във Франкфурт, Friend-Me комбинира спортни и динамични нови дизайнерски характеристики с интериор, който демонстрира най-новата визия на Nissan за вградените в автомобила технологии и забавление. И въпреки футуристичното си усещане, Friend-Me e замислен и проектиран така, че да е достъпен за всички. Дори и най-иновативните характеристики, демонстрирани в Friend-Me, се радват на връзка с производствената реалност, като предлагат изкушаваща визия на това какво могат да очакват купувачите от бъдещето.

За пръв път Friend-Me бе представен на автомобилното изложение в Шанхай тази година, където той проучи желанията на бъдещите купувачи.

Наричаме нашето решение „Distilled Da Qi“ – каза Таиджи Тойота, вицепрезидент на Nissan Design China. – Da Qi означава създаване на аура, означава да изпъкнеш, но едновременно с това да вървиш по течението, да се вписваш. Това е въпрос на баланс и ние работихме за рафинирането му до неговата същност. Резултатът добавя изцяло ново и младежко измерение към категорията на седана.

С динамичен дизайн, който внушава истински приключенски дух и лукс, Friend-Me е върховното изражение на модерния автомобилен стил. Желанието на Nissan да предизвика конвенционалния дизайн е очевидно във всеки елемент от екстериора на Friend-Me. Friend-Me предлага дързък, динамичен вид, комбиниращ драматични извивки със сложни детайли.

Предната част е доминирана от дълбото позиционирана V-образна хромирана лайсна, която обгражда радиаторната решетка и разположената върху нея емблема на Nissan. Следващият V-образната форма прорез в бронята се разширява настрани, за да приюти поразяващите светлинни блокове. Въвеждайки вълнуващ дизайнерски език, откроимият V-образен контур продължава елегантно над предните калници, спускайки се надолу от двете страни на автомобила, за да създаде мощен, стегнат профил.

В типичния за Nissan стил Friend-Me се отличава с поразителни детайли, като LED светлините, които следват уникалния светлинен подпис във формата на бумеранг. 20-инчовите колела са с усукан 5-спицов дизайн, който подчертава впечатлението за движение, а гланцираните черни въздушни отвори в самите спици на джантата спомагат за по-доброто насочване на въздушния поток около автомобила.

По-назад, плаващият покрив на Friend-Me и плитката стъклена повърхност предлагат силна визуална връзка с други членове от семейството на Nissan, докато скандалната форма около С-колоната създава друг забележителен стилен елемент. Дръзките извити линии създават драматичен профил, докато внимателно разкроените задни колесни арки се вливат красиво в задната броня.

Задната част на Friend-Me включва повече драматични елементи, в това число характерни за автомобилните състезания подподов канал за насочване на въздушната струя и светлинни елементи във формата на бумеранг.

Продължаващият ангажимент на Nissan към иновацията, достъпната технология и участието на пътника към случващото се в купето се демонстрира в интериора на Friend-Me.

Nissan вярва, че всеки пътник заслужава най-доброто, затова Friend-Me предлага четири индивидуални кресла, проектирани да осигуряват максимален комфорт и безопасност за пътниците. Изваяни и с многопозиционни настройки, всяко от креслата е заобиколено от висока линия на нивото на раменете – допълнително подобрявайки сигурността и защитата за всички на борда. Седалките на Friend-Me помагат и за създаването на усещане на разкош и комфорт, които обикновено не откриваме в сегмента на седаните и хечбеците.

Пътническото купе е доминирано от уникална централна конзола, която минава по цялата дължина на пътническото отделение. Проектирана да предостави на четиримата пътници забавление и достъп до информация по време на движение, тя оформя дигиталното сърце на колата. Оформена от многобройни екрани, позиционирани под единична стъклена повърхност, дисплеите на Friend-Me могат да се конфигурират според личните предпочитания на всеки отделен пътник. Технологията включва и модерна IT система, която позволява на пътуващите да споделят информация, снимки и музика от своите преносими устройства. Интегрираните екрани на мониторите също така позволяват на пътниците да се свързват със своите приятели или семейства, които сърфират в интернет или се намират в други автомобили.

Всеки пътник може да получи информация в реално време за състоянието на автомобила и неговата работа. Така, ако тези на задните седалки искат да знаят къде се намират по време на пътуването, могат да включат навигационната система на своите екрани и да получат цялата информация с едно докосване върху екрана.

Водачът има достъп до също толкова модерен дисплей, с поместен под стъклено покритие интерфейс, проектиран с цел възможно най-лесно опериране с него. Nissan вярва, че тази новаторска технология е истински полезна, само ако всички потребители могат лесно да боравят с нея, затова всички елементи от централния дисплей на Friend-Me са създадени с презумпцията за възможно най-лесно ползване.

Nissan Friend-Me е бил внимателно проектиран като мечтан, но достъпен автомобил. Изграден върху съществуваща платформа на Nissan, той комбинира съществуващи технологии с иновации от следващо поколение, за да предложи вълнуващ поглед към бъдещето.

Задвижването на Friend-Me е поверено на ефикасен PureDrive хибриден тракт, който предлага изключителна икономия и емисии. Проектиран така, че да осигурява пъргави динамични характеристики – в и извън града, създаданият от Nissan задвижващ тракт комбинира бензинов двигател с последно поколение литиево-йонни батерии, осигуряващи непрекъснато изживяване зад волана.