Начало Автомобили Концептуалният модел MINI Crossover – навлизане в четвъртото измерение

Концептуалният модел MINI Crossover – навлизане в четвъртото измерение

54
0

Марката MINI продължава своята изумително успешна история, като сега възприема нов подход с концептуалния модел MINI Crossover.
Този идеен проект предлага прекрасен поглед към една нова страна на марката, изразена по категоричен начин чрез наистина иновационна концепция за купе – четвъртият вариант на купе, след класическия модел с две врати, MINI Convertible и MINI Clubman.
Концептуалният MINI Crossover е нов вариант на модела и е първият с дължина над четири метра, с четири задвижвани колела, четири врати и четири единични седалки. Дори само тези характеристики насочват вниманието към новия автомобил на нови целеви групи, търсещи комбинация между индивидуалния стил на марката, подобрено многообразие в интериора и иновационна функционалност във всяко отношение.
Универсална, многофункционална укрепваща греда, MINI Center Rail (централната греда на MINI), простираща се между седалките над централната конзола на концептуалния модел MINI Crossover, не само предлага оригинални варианти за съхранение на вещи, но и служи за стабилна връзка между предните и задните седалки.
Още едно нововъведение в интериора на MINI е новаторската централна конзола в триизмерно изпълнение – MINI Center Globe.
Този комбиниран уред за управление и визуализация, оформен като глобус и въведен за първи път в световното автомобилостроене, създава нови стандарти за интегрираното управление на системите за развлечение, комуникация, навигация и функциите на превозното средство.
MINI Crossover отразява не само потенциала на семейството модели MINI за целенасочено и нарастващо развитие към нови измерения, но и новаторската мисъл на дизайнерите на MINI. В този случай подходът към една допълнителна концепция MINI е обогатен чрез широк спектър от визии, пораждащи неповторими преживявания при шофиране и стил на живот, които само MINI е способно да предизвика.
Всички представени в концептуалния модел MINI Crossover нововъведения имат за цел да обогатят характерното усещане за MINI чрез още едно ново измерение.
Новаторският характер на новия автомобил намира израз в дизайна на купето, както и в концепцията за ходовата част, интериора и управлението. В действителност, предлагайки варианти и многообразие от този вид, концептуалният модел MINI Crossover открива нови измерения в сферата на мобилността и отвъд живота в града.
Задвижване на четирите колела – основата за едно ново MINI усещане.
Новото MINI предлага повече – и го прави всеки път с неповторим стил.
Концептуалният модел MINI Crossover е ясен израз на този принцип, четирите задвижвани колела придават на новия модел дори по-широк обхват на практическа употреба в нови условия и едно ново усещане. Но концептуалният модел MINI Crossover не е ограничен до възможностите на един конвенционален автомобил с четири задвижвани колела. По-специално, за да разкрие своя потенциал на мобилност в още по-голяма степен, концептуалният автомобил предлага редица отличителни характеристики на дизайна, които го превръщат в превозно средство гарантиращо неповторими изживявания в ежедневието, максимално удоволствие през свободното време и за пътувания. Ето защо концептуалният модел MINI Crossover е устремен към нови цели и нови целеви групи.
Четири метра дължина – по-голям мащаб, повече възможности.
Като поредно попълнение в семейството от модели MINI, концептуалният MINI Crossover предлага нов мащаб и нов формат във всяко отношение. Това е първото MINI с дължина над четири метра. А с широчината си от 1830 милиметра/72.0 и височина 1598 милиметра/62.9, концептуалният автомобил MINI Crossover превъзхожда произвежданите модели MINI и по този показател. И накрая, междуосието е 2606 милиметра/102.6, което осигурява дори още по-мощно поведение при пътуване.
Тези външни параметри на концептуалния автомобил са ясен знак за стремежа към допълнителни възможности по отношение управлението на автомобила и новото, подобрено усещане при шофиране.
Концептуалният модел MINI Crossover предлага допълнително място и мобилност в задната част, както и багажна вместимост, непозната досега в такава степен при MINI. В допълнение към всичко това е подобрената гъвкавост при разпределението на вътрешното пространство, което може да задоволи всякакви индивидуални желания и изисквания.
Съчетавайки своя уникален дизайн с изключителна пъргавина, която съвсем не се ограничава само до отъпканите пътища, концептуалният модел MINI Crossover заема уникално място в сегмента на MINI. Същевременно автомобилът ясно демонстрира принадлежността си към семейството от модели MINI чрез подходящото пресъздаване на елементи от типичния за марката дизайн. По този начин концептуалният автомобил MINI Crossover символизира пробива в една нова категория автомобили, като умножава привлекателността на марката за по-голяма целева аудитория.
Четири врати – ново различие чрез асиметрично разположение.
С две врати откъм всяка страна на автомобила, концептуалният модел MINI Crossover предлага особено удобен достъп до задната част. Така новият модел отново подобрява възможностите и качествата, предлагани досега от съществуващите концепции за купе MINI.
Но дори това не е всичко: концептуалният модел MINI Crossover не е с четири врати в класическия смисъл на понятието, както ясно е изразено чрез асиметричното разположение на вратите в идейния проект. Конвенционалното разположение на вратите е само от отсрещната страна на водача, докато от страната на шофьора концептуалният модел MINI Crossover е снабден с нормална врата за първия ред седалки плюс една повдигаща се/плъзгаща се врата, движеща се покрай външната страна за удобен достъп до задната част и за странично поставяне на багаж. С премахването на средната странична греда от страната на шофьора, в концептуалния модел MINI Crossover възможностите на това обширно свободно пространство са оползотворени още по-добре. И накрая, страничните прозорци без рамка са още една черта на този наистина изключителен автомобил с четири врати.
Еднопосочно въртящата се задна врата, заедно със своя прозорец без рамка, който може и да се прибира, също предлага още по-висок стандарт на практическа употреба и най-удобни условия за товарене. Благодарение на големия отвор и ниска товарна платформа, спортната екипировка и други, дори по-обемисти предмети, могат лесно да бъдат натоварени в багажното отделение, а освен това вместимостта може да бъде увеличена, при необходимост, чрез поотделно и пълно сгъване на задните седалки до пода на автомобила с помощта на успореден кинематичен механизъм.
Освен това багажната вестимост може да бъде увеличена дори още повече чрез транспортна кутия, прикрепена откъм външната страна на задната врата. И не на последно място, системата от релси на покрива, налична при концептуалния модел MINI Crossover, е просто идеална за закрепване на ски, сноуборд и стойки за велосипеди, както и за кутии за багаж с всякакви размери.
Покривната конструкция на концептуалния модел MINI Crossover предлага допълнителни възможности за подобряване на характеристиките при ежедневно шофиране и на удоволствието през свободното време. Покривът е сгъваем по цялата дължина на автомобила и може да бъде отворен и отпред, и отзад, което осигурява свеж въздух или топли слънчеви лъчи в автомобила – или и двете, в зависимост от желанията на водача и пътниците.
Отварянето на задната част също е предназначено за разполагане на предмети с големи размери, транспортирани в автомобила, които могат да варират от дъска за сърф до ски за ски бягане. Така че дори и в този случай транспортирането на всичко, което шофьорът желае да вземе със себе си, е лесно и удобно.
Четири единични седалки – за максимален комфорт в MINI.
Концептуалният модел MINI Crossover изпъква не само като нетрадиционен, а и като наистина изключителен автомобил с четири врати. Единичните седалки отзад, които са отличителна особеност, са със същия контур като седалките на шофьора и пътника до него и са регулируеми с 13 сантиметра или 5.1 надлъжно. Така в зависимост от личните изисквания, задните седалки предлагат широко като при шезлонг място за краката или допълнителна багажна вместимост в задното отделение.
MINI Center Globe – една нова визия за централна конзола на бъдещето.
Със своя кръгъл централен дисплей точно по-средата на контролното таблото, днешните автомобили MINI вече се гордеят с тази част от интериорния дизайн, която е неповторима и ясно изпъква със своя вид. В действителност, този многофункционален дисплей е предназначен за удобно управление на всички основни функции за развлечение, телекомуникация и навигация, като същевременно показва скоростомера в своята периферия.
Сега в концептуалния модел MINI Crossover е въведено принципното подобрение на идеята за дисплей и управление: MINI Center Globe. За първи път централната конзола за управление и показване на информация е проектирана като глобус. Този триизмерен външен вид позволява още по-цялостно интегриране на функции и подходящо представяне на информацията и възможностите за развлечение. В допълнение към вече наличните вертикални и хоризонтални начини за изображение, новият инструмент добавя един допълнителен, триизмерен елемент с дисплеи, монтирани на различни равнища и откроени в по-голяма или по-малка степен, в зависимост от изискванията на водача и спътника му на предната седалка. И накрая, моментната скорост на автомобила е показана както преди в типичен MINI стил на изобразяване по периферията.
За ясно, гъвкаво, четливо и непрекъснато изобразяване на цялата информация, MINI Center Globe разполага със свръхмодерна технология за лазерно проектиране. С уникалните си оптически характеристики лазерният проектор позволява едновременното представяне на картини на различни равнища, с различен фокус и в наситени цветове.
Благодарение на тази технология, невиждана досега в света при автомобил, концептуалният модел MINI Crossover може също да раздели оптично MINI Center Globe на две полукълба. Тези подлежащи на настройка подвижни полукълба позволяват на водача и пътника до него да представят и наблюдават различни картини, които са различими само от индивидуалната им гледна точка. С други думи, пътникът на предната седалка може например да сърфира из интернет, докато шофьорът запазва видимост към всички индикатори и инструменти.
За постигането на този специален ефект, полукълбото, което е насочено към пътника на предната седалка, се затваря от другата страна и изпълнява ролята на проекционна повърхност, изобразяваща необходимата картина.
MINI Center Globe, представен в този идеен проект, днес показва достижимите възможности, що се отнася до навигация, комуникация и развлечение в автомобила на бъдещето, като използва иновационни технологии от такъв изключителен мащаб.
Водачът и/или пътникът на предната седалка управляват MINI Center Globe чрез чувствителна на допир повърхност, чрез малка сфера, вградена в кормилото, чрез бутони и плъзгащи се контролери в долната част на MINI Center Globe, както и чрез клавиатура откъм страната на пътника, която при натискане на бутон изскача от контролното табло.
Тази многообразна и гъвкава употреба на MINI Center Globe дава на новия уред за управление характер на иновационен спътник, който непрекъснато се адаптира към личните желания на водача и пътника на предната седалка, като им помага да се наслаждават на мобилността в едно ново измерение, където и да отидат.
MINI Center Globe е свързан допълнително и със системата за стартиране на двигателя. Вместо обикновен ключ, шофьорът използва уред за старт/стоп, наречен Keyball (топче-ключ).
Всичко, което трябва да направи водачът, за да стартира автомобила, е да постави съответния Keyball на MINI Crossover в специалния отвор в горния край на MINI Center Globe. След това Keyball се насочва към шофьора по средата на MINI Center Globe. При това положение водачът може да натисне този Keyball, за да стартира двигателя. Натискайки Keyball отново, на свой ред изключва двигателя и Keyball се премества надолу в своето отделение, откъдето шофьорът може удобно да отстрани топчето.
MINI Center Rail – една идеална връзка, свързваща екипа в предната и задната част на MINI .
Вместо конвенционална централна конзола, концептуалният модел MINI Crossover има укрепваща греда, наречена MINI Center Rail и простираща се от контролното табло чак до задния капак на автомобила. В действителност това е свързващият механизъм между предните и задните седалки.
Поставки за устройства за развлечение и телекомуникация, поставки за чаши, устройства и кутии за съхранение на различни вещи могат удобно да бъдат прикрепени към тази греда и след това да бъдат премествани напред или назад по цялата дължина на автомобила.
Специална система за закрепване, разработена конкретно за MINI, служи за прикрепване на индивидуални вещи към тази Center Rail, например външен музикален плейър и други устройства, кутии за съхранение и поставки за слънчеви очила, за ръкавици, талони за паркиране, монети, средства за писане или пътен указател, както и всякакъв друг вид поставки и помощни материали.
Като друг пример, подлакътник с вградена кутия за съхранение може да бъде прикрепена и отпред, и отзад.
Center Rail улеснява също обичайното използване на кутии за съхранение и устройства, като прави много по-лесно подаването на храна и напитки към пътниците на задните седалки по време на шофиране.
В концептуалния модел MINI Crossover удоволствието от едновременното наслаждаване на всички добри страни на автомобила се символизира от специална колекция от чинии и чаши, изработени от уникален порцелан, създаден специално за новия концептуален автомобил.
Четири изискани материала за една наистина изключителна атмосфера.
Използването на висококачествен порцелан подчертава изключителния стил, утвърден в концептуалния модел MINI Crossover заедно с още три, особено изключителни материала от интериора: облицовката от естествено дърво около пулта за управление се простира по цялата широчина на автомобила. Облегалките за ръце на вратите и вградените елементи в пространството за краката от своя страна са изработени от масивна липа. Вградени елементи, изработени от специално закалено стъкло с лагунено син цвят, оочертават облицовката на вратата, както и канта около вентилационните отвори.
Подобна на дръжките за затваряне на вратата откъм страната на пътника на предната седалка, MINI Center Rail е изработена от масивен, матово полиран алуминий. В търсене на подходящите интериорни цветове, дизайнерите са подбрали естествени, автентични нюанси, като тъмнозелената кожа на шофьорската седалка ясно се откроява от кафявата кожа с оттенък на кафе при останалите седалки. Останалите облицовани с плат повърхности са изпълнени в светлосиво и светлокафяво, с меко гумирано покритие, декорирано с дървени елементи в пространството за краката.