Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кошмарен уикенд за Ферари

Кошмарен уикенд за Ферари

67
0

Нито единият от двата болида на Ферари не пресече финала на Гран при на Австралия, въпреки че Кими Райконен бе класиран и в крайна сметка спечели точка. Световният шампион за миналия сезон тръгна от твърде задна позиция на стартовата решетка, допусна някои грешки и накрая спря на пистата 3 обиколки преди финала, но благодарение дисквалификацията на Рубенс Барикело спечели една позиция и стана осми.
Разочароващ край на състезанието, но една точка е по-добре от нищо. Имах проблем с двигателя, причината за който трябва да бъде намерена. Иначе колата бе добра, както и темпото. При двете ми завъртания първо стъпих на тревата, а при второто подходих твърде оптимистично. Сезонът е дълъг, а ние сме наясно, че можем да се възстановим – правили сме го при дори по-лоши ситуации – не загуби присъствие на духа Кими.
Съотборникът му Фелипе Маса нарече старта на сезона директно “ужасен”.
В първия завой [след старта] загубих контрол над автомобила, докато се борех с [Хейки] Ковалайнен и изхвърчах от пистата. След това напреднах в колоната и можех да взема точки. За инцидента с [Дейвид] Култард – аз бях от вътрешната страна, а той ми затвори вратата, може би не ме е видял. Ще трябва да започнем всичко отначало в Малайзия – заяви бразилецът.
Шефът операции на пистата Лука Балдизери също определи надпреварата в Австралия като катастрофална.
Знаем колко е важна издръжливостта, а се провалихме именно по този показател. Направо не помня откога не са се чупили два двигателя в едно състезание – горчиво анализира той.
Заместилият Жан Тод на поста шеф на отбора Стефано Доменикали от своя страна каза, че не бива да се реагира свръхемоционално.
Трябва да установим точно какво стана и заради това и двата мотора моментално заминават за Маранело – категоричен бе той. – Видяхме, че когато не ни затруднява трафик, темпото ни е добро. Това показва, че имаме потенциал, но просто целият отбор не работи спрямо обичайния си стандарт. Сега е нужно да запретнем ръкави и да се поправим така, както знаем, че можем.