Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен доволен, но иска повече

Ковалайнен доволен, но иска повече

67
0

Още в първото си състезание за Макларън в Австралия, Хейки Ковалайнен показа изключително представяне и само по погрешка натиснатия бутон за ограничение на скоростта в бокса по време на надпреварата (заради неправилно откъсната слюда от визьора и от там не достатъчна видимост) му попречиха да направи прекрасен дебют.
Това обаче не демотивира финландецът и във второто си състезание той отново се представи на ниво и заслужено зае третото място. Още в квалификацията той направи впечатление с това че успя да изпревари съотборника си Люис Хамилтън, който при това бе с гориво за една обиколка по-малко. Въпреки че зае третото място в тренировката за място след наложеното от комисарите наказание той трябваше да стартира осми. Все пак с много борба и прекрасно каране той успя да стигне поне до третото място и да запише втори подиум в кариерата си.
“Мисля че трябва да сме доволни от резултата. След наказанието ни бе ясно че в състезанието ще бъде много трудно. Когато се движиш зад други коли губиш доста време. Стратегията ни обаче проработи идеално и в по-голямата част от състезанието имах чиста писта пред себе си.”
Надпреварата обаче не протече съвсем безпроблемно за Ковалайнен. В първата част на състезанието той трябваше да се бори с образувалия се грейнинг.
“Колата все пак функционираше доста добре. В последната част на състезанието намалихме оборотите. Денят бе много добър за мен, но ми се искаше да съм с още няколко позиции по-напред. Това обаче бе максимума, който можехме да постигнем днес.
Само в последната част обаче чувствах че сме достатъчно силни, за да победим останалите. В началото грейнингът ни възпираше и решихме да остана на пистата повече време защото в края на първия ми стинт ставах все по-бърз. Това се оказа правилния ход, защото така успях да изпреваря Ярно Трули.”
Температурите в Малайзия, които тази година бяха значително по-меки не се отразили негативно на финландеца.
“След състезанието се чувствах отлично, нямах никакви проблеми с физическото натоварване. С отбора и моя доктор работихме здраво, за да сме сигурни че ще съм в по-добра кондиция от миналата година. Мисля че тази тежка работа сега ни се отплаща.”
След първите две състезания за сезона дори спокойно можем да кажем, че Ковалайнен по нищо не отстъпва на изгрялия през миналата година Хамилтън.
“Люис е прекрасен пилот, но това просто не бе неговия уикенд, той не бе съвсем доволен от колата си, но това е положението във Формула 1. Аз искам да карам винаги на границата на възможностите си, но постигам целите си само тогава когато колата ми го позволява.”