Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен: Хубаво е да видя, че нещата се получават по-добре, отколкото очаквах

Ковалайнен: Хубаво е да видя, че нещата се получават по-добре, отколкото очаквах

44
0
Хейки Ковалайнен

Хейки Ковалайнен се представи забележително добре при връщането си зад волана на болид от Формула 1 като титуляр. Финландският пилот замества сънародника си Кими Райконен в Лотус и се изненада колко бързо влезе в ритъм, като освен това бе по-бърз от Ромейн Грожан. Хейки дори смята, че може да подобри болида си Е21 през останалата част от уикенда.

И двамата пилоти на Лотус бяха с автомобила с удължена база, като заявиха, че са доволни от поведението му както с хард, така и с медиум.

Тимът все пак ще трябва да модифицира седалката на финландеца, който се пързаляше прекалено много в първите сесии на пистата до Остин.

Нищо не съм си ударил, но използвах седалката на Кими, а тя е малко по-голяма като за мен. Трябва да я позапълним отстрани и покрай раменете. Хубаво е обаче да видя, че нещата се получават може би малко по-добре, отколкото очаквах, макар времената от петък да не означават много. Не знаех какво да очаквам, както и колко време ще ми отнеме адаптацията. Нямах някаква конкретна поставена цел освен да уча колкото се може повече и да потърся лимита на колата. Балансът бе добър от самото начало и не се наложи да търсим прекалено дълго настройките, въпреки че в първата тренировка загубихме малко време на пистата. Процедурите са ми доста познати, като освен това познавам системите, тъй като карах с двигател Рено тази година, както и преди – коментира Ковалайнен.

В отбора бяха много доволни от това колко бързо се адаптира финландецът към екипа и колата, сподели директорът операции на пистата Алан Перман.

Грожан обаче имаше проблем със спирачките в бързи обиколки и ще се постараем да оправим това. Трудно бе да се правят заключения от карането при по-ниски температури, но във втората сесия темпото и на двамата състезатели бе чудесно, особено в дълги серии – допълни той.

Френският пилот на отбора бе с осмо време в края на деня и определи началото на уикенда като интересно, докато всички чакаха да се разреши ситуацията с медицинския хеликоптер:

След това имахме малко проблеми да напаснем спирачките така, както аз ги исках. След като се справим с това, би трябвало всичко да си дойде по местата. Болидът върви както трябва в дълги серии, така че всичко започна позитивно.