Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен най-бърз във втората тренировка

Ковалайнен най-бърз във втората тренировка

44
0

Хейки Ковалайнен бе най-бърз във втората свободна тренировка на писта Силвърстоун днес следобед. Финландецът бе единственият пилот успял да постигне време под 1:20 минути в тази сесия. Неговият съотборник Люис Хамилтън се класира на трета позиция, като в последния си опит секунди преди края на тренировката той успя да се придвижи напред, след като дълго време бе извън десетка заедно с пилотите на Ферари. Изненадващо на втора и четвърта позиция се наредиха състезателите на Ред Бул Марк Уебър и Дейвид Култард. Фелипе Маса и Кими Райконен пък приключиха деня на осма и дванадесета позиция.
Въпреки че точно преди една седмица екипите от Формула 1 направиха тестове на същата писта, противно на очакванията имаше много движение на пистата, като присъстващите близо 60 хиляди определено нямаха време за скучаене. При сухо време и приятни температури в рамките на 21-23 градуса феновете определено се надяваха на най-добро време на местния любимец Люис Хамилтън. Въпреки че направи общо 31 обиколки британецът не успя да зарадва сънародниците си и изглежда правеше опити с доста повече гориво от съотборника си. Хамилтън направи и няколко дребни грешки като леко излизане при спирането за завоя Вейл. Това обаче не му попречи да остане оптимист за събитията до края на уикенда. Силно впечатление направиха и младите Нико Розберг (Уилямс) и Себастиян Фетел (Торо Росо), които заеха пета и шеста позиция.
Пилотите на Ферари определено не впечатлиха в тази втора сесия като правеха изцяло подготовка за състезанието без да гонят времена. Все пак постижението на Маса от сутринта (1:19.575) остана не подобрено. Бразилецът пропусна и около 40 минути от сесията след като механиците на отбора трябваше да ремонтират колата му повредена след катастрофата в първата свободна тренировка.
Повод за радост имаха и в екипа на Хонда след като пилотите на тима заеха седма (Бътън) и десета (Барикело) позиции.
Не така стояха обстоятелствата обаче за другия японски екип, този на Тойота. Едва 22 минути след началото на тренировката Тимо Глок спря между Клъб и Аби заради повреда в скоростната кутия. Около 48 минути по-късно пък задното крило на Ярно Трули се откъсна при спирането за Стоу и без притискане на задната ос италианецът нямаше никакви шансове да предотврати удара в гумените бариери.
Инцидент, но доста по-лек имаше и Казуки Накаджима който изпусна контрол над колата си при излизане от Аби и се завъртя. В последствие колата му заби леко нос в бариерите, но японецът продължи без проблеми, като от колата му липсваше предното крило.
Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо също нямаше много поводи за радост днес. След като получи повреда в двигателя в първия час и половина тренировка, във втората сесия той направи няколко излизания от пистата и в крайна сметка завърши деня едва 15-ти.
Ако трябва да направим анализ на тази втора тренировка, тя определено не бе показателна за съотношението на силите. Още повече че утре и в неделя се очакват превалявания и това може още повече да обърка сметките.