Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен убеден в напредъка на Макларън

Ковалайнен убеден в напредъка на Макларън

58
0

Хейки Ковалайнен е убеден, че има сериозен напредък с екипа си Макларън след тестовете миналата седмица на пистата Силвърстоун. Ден преди първите тренировки за Гран при на Великобритания финландецът обясни, че според него автомобилът е по-добър за управление понастоящем:
– Изпробвахме някои нови неща в тестовете. Личното ми усещане е, че сега автомобилът има малко повече механично сцепление. Подобрихме още повече е аеродинамичната ефективност на правите. Надявам се да е така и през уикенда тук. От гледна точка на времето за обиколка не е чак толкова голяма стъпка [напред], но пък на практика никога няма кой знае колко голям напредък. Става дума за разлики в рамките на няколко десети, не повече. Ако обаче вървиш с една-две десети по-добре, в рамките на едно цяло състезание това може да се окаже истинско предимство. Но според мен колата е по-лесна за управление сега.
В същото време обаче Хейки отказа да прогнозира къде се намират Сребърните стрели спрямо основния си съперник от Ферари.
Трудно ми е да преценя точно каква е разликата между нас и Ферари. Като се замисля, може би на някои писти в по-бавните части като че ли губехме в известна степен спрямо Ферари. Във високоскоростните обаче пък печелехме по малко. Честно казано, мисля, че сме много близо [като представяне]. Освен това според мен така и не сме показали още пълния потенциал на автомобила си. Единственото, в което сме сигурни, е, че те ще са силни навсякъде, така че трябва да продължим с подобренията, за да ги победим. В тестовете темпото беше много различно в отделните етапи. Мисля, че и те изпробваха доста различни неща, но не очаквам ние да сме със секунда по-бързи от тях. Ние например не гонехме времена за обиколка, а през повечето време си бяхме с гориво като за състезание.
Променливите условия на Силвърстоун не плашат Ковалайнен, който бе категоричен, че обичайното подреждане едва ли ще пострада от метеорологичните условия:
Вятърът прави нещата малко по-трудни за всички ни, но ще се адаптираме постепенно. С течение на тренировките постепенно ще се подредим в обичайния ред. Сериозната разлика би се появила, ако завали, после изсъхне и т.н. Можеш и да победиш, и да загубиш в такива условия. При постоянен дъжд е по-лесно. Но пък още утре ще работим по различни сценарии, които включват и вариации на метеорологичните условия. Стратезите ни вече ги изчисляват.