Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ковалайнен в Лотус за Гран при на САЩ и Бразилия

Ковалайнен в Лотус за Гран при на САЩ и Бразилия

33
0
Хейки Ковалайнен

Хейки Ковалайнен ще кара за екипа на Лотус в надпреварите за Гран при на САЩ и Бразилия, съобщиха официално от отбора. 32-годишният финландец ще замести сънародника си Кими Райконен, който приключи предсрочно сезона, за да претърпи операция на гърба.

Ковалайнен има 109 Гран при старта зад гърба си, като досега в кариерата си е карал за Рено, Макларън и Катерам. Той загуби титулярното си място в Катерам в края на миналия сезон, но бе извикан от отбора тази година да помага в работата по автомобила и кара в шест петъчни тренировки. В кариерата си има спечелени 105 точки, 1 полпозишън (във Великобритания през 2008 г.) и 1 победа (също през 2008-ма, в Унгария). Пилотът бе във фабриката в Енстън вчера, където му бе взета мярка за седалка преди да се присъедини към екипа в Остин, където този уикенд ще се проведе Гран при на САЩ.

Възможността да се присъединя към Лотус за последните две състезания от 2013 г. е просто фантастична – заяви Ковалайнен. – Тази година видяхме, че Е21 е автомобил, който може да печели победи и подиуми, така че ще се постарая да постигна максимално добър резултат. Ще е истинско предизвикателство да се състезавам на толкова късен етап от сезона, след като не съм участвал в надпревари цяла година, но познавам отбора и не се притеснявам колко бързо ще наваксам. Това наистина е страхотен шанс и искам да благодаря на Тони Фернандес и Катерам за това, че ми позволиха да се възползвам от него.

Шефът на Лотус Ерик Булие обясни, че след оттеглянето на Райконен отборът е трябвало да действа бързо и да му намери заместник за стартовете в Остин и на пистата Интерлагос.

От една страна, имахме резервния ни пилот Давиде Валсеки, който е талантлив млад състезател и демонстрира сериозен потенциал. В лицето на Хейки обаче имахме възможността да привлечем опитен състезател. Вярваме в способностите на Давиде, но водим сериозна битка в шампионата при конструкторите и решихме, че опитът на Хейки е ценен, за да завършим годината в максимално силна позиция. Трябва да благодарим на Тони Фернандес и Катерам за професионалното им отношение и за това, че позволиха на Ковалайнен да се присъедини към нас за финалните стартове от сезона – каза още французинът.