Начало Избрани Крак: Алонсо винаги е бил господар на ситуацията

Крак: Алонсо винаги е бил господар на ситуацията

1983
0
Фернандо Алонсо
Фернандо Алонсо; снимка: Астън Мартин

Майк Крак отново похвали Фернандо Алонсо. Шефът на Астън Мартин заяви, че двукратният световен шампион е „господар на ситуацията“, тъй като се е справил отлично в толкова трудните условия в състезанието на Зандвоорт.

Алонсо потегли от пета позиция в Гран при на Нидерландия. Испанският ветеран влезе в бокса когато на трасето започна да вали дъжд. Алонсо показа доста добра скорост на мокрото трасе и спечели няколко позиции.

Алонсо бе забавен по време на втория питстоп в 48-мата обиколка. По този начин той се озова точно зад Карлос Сайнц от Ферари. Двукратният световен шампион обаче бързо успя да се справи със своя сънародник и зае третата позиция. След това той мина още едно място напред след излитането на Серхио Перес преди развяването на червения флаг

Алонсо опита да притесни Макс Верстапен във финалните обиколки от надпреварата, но в крайна сметка трябваше да се задоволи с второто място. Въпреки това той бе доволен от своя резултат и отново показа невероятните си умения при променливи условия на пистата.

„Скоро ще спечелим състезание, приближаваме се все повече“, каза Алонсо след края на Гран при на Нидерландия.

Междувременно Крак заяви, че ситуационната осведоменост на Алонсо и огромният му опит в състезанията са били от решаващо значение за начина, по който той се е възползвал по най-добрия начин от бързо променящите се условия в неделя.

„Алонсо винаги е бил господар на ситуацията. Той държеше нещата под пълен контрол. Бих казал, че това бе ключово в тези трудни и постоянно променящи се условия“, сподели Крак.

„Имаше ситуации, в които наистина ставаше дума за оцеляване, с което той се справи отлично. Видяхте също в колко бърз беше той в първите четири или пет състезания, да се върне и да изпревари два автомобила. Честно казано беше просто невероятно.“

Крак се надява, че подиумът в Нидерландия ще помогне на Астън Мартин да подобри представянето си. Отборът от Силвърстоун започна много силно и записа 6 подиума в 8 старта благодарение на Алонсо. Но след това Астън Мартин започна да изостава и да бъде изпреварван от Мерцедес, Ферари и Макларън

„Работихме неуморно през целия месец юли. Светлините на фабриката никога не се изключваха. Донесохме нови части в Зандвоорт и ще донесем нови части и за следващите състезания. Наистина искаме да се опитаме да продължим да се борим колкото се може повече в тази битка и да видим докъде ще стигнем.“

„Очевидно при трудните условия, които имахме [в Зандвоорт] анализът на данните също не е лесен. Но все пак всичко сочи в правилата посока“, продължи Крак. „Опитваме се да вкараме части в автомобила. Направихме малка крачка на Спа и Зандвоорт. Сега обаче трябва да потвърдим това и в следващите състезания.

Крак не смее да прави прогнози какви ще са шансовете на Астън Мартин в Монца. По принцип автомобилът AMR23 не е никак силен на дългите прави, но пък пази добре гумите.

„Нека да видим какво ще се случи. Работихме доста усилено през последните седмици по нашия пакет, за да подобрим правата линия, да подобрим ефективността от DRS, така че би Монца би бил хубав тест за всичко това“, завърши Майк Крак.

Този уикенд Астън Мартин ще разчита и на Фелипе Другович. Бразилецът ще кара на мястото на Ланс Строл в първата свободна тренировка на Монца.

„Монца е много бърза писта. Всички карат с много ниско притискане, за да намалят съпротивлението и да са възможно най-бързи на правите““, коментира Другович.

„Да карам автомобил от F1 с ниска степен на притискане ще бъде ново изживяване за мен. Досега той винаги е бил с висока или доста висока степен на притискане. Нямам търпение да видя как се държи автомобилът от F1 с ниско ниво на крилото и как се плъзга малко повече. Основният фокус ще бъде да увелича максимално излизането си от завоите и скоростта на правите.“