Начало Избрани Крак: Вратата за Верстапен е винаги отворена

Крак: Вратата за Верстапен е винаги отворена

4736
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Астън Мартин не крие интереса си към Макс Верстапен. Според Майк Крак, вратата за нидерландеца е „винаги отворена“ за евентуална съвместна работа в бъдеще. Крак също така коментира и новината за присъединяването на Ейдриан Нюи.

Верстапен може да продължи кариерата си в Астън Мартин. Това смята шефът на Астън Мартин Майк Крак. Специалистът от Люксембург е на мнение, че трикратният световен шампион може да последва Нюи в тима от Силвърстоун след някоя друга година.

По-рано тази седмица Астън Мартин официално обяви привличането на Нюи. Британският дизайнер ще започне работа в тима от 1 март 2025 г. Освен ръководител на техническия отдел, Нюи ще бъде и акционер в Астън Мартин

Подписването с Нюи е сериозна заявка от страна на Лорънс Строл. Канадският милиардер продължава интензивното развитие на своя отбор. Нюи е поредният кадър, който се присъединява към Астън Мартин. През последните години тук работи неговата бивша дясна ръка в Ред Бул Дан Фелоус. По-късно през годината в тима ще дойдат още Боб Бел, Енрико Кардиле и Анди Коуел. Това са все инженери, които имат сериозен опит в F1.

Основната задача на Нюи ще бъде разработването на болида за 2026 г. Тогава влизат в сила новите технически правила за шаситата и задвижващите системи. В същото време Хонда продължава работата по новия силов агрегат, който ще се използва същата година.

Догодина Астън Мартин отново ще разчита на Фернандо Алонсо и Ланс Строл. Въпреки това отборът не крие интереса си към Верстапен и остава „вратата отворена“ за бъдеща работа с нидерландеца.

„Вратата за Верстапен е винаги отворена. Мисля, че това важи за всеки отбор“, сподели Крак. „Мисля, че това нещо [назначаването на Нюи] ще има значение за всички. Това вече не е отбор аутсайдер, както беше в миналото. Имаме съвсем различен подход към партньорите. Същото важи и за състезателните пилоти. Смятам, че това отваря много врати за бъдещето“, добави шефът на Астън Мартин.

Крак е категоричен, че пристигането на Нюи ще направи Астън Мартин привлекателна перспектива за млади инженери във всякакви области.

„Ще бъдем по-привлекателни във всяка област, само защото подписахме договор с Нюи. Знаме какъв е неговият авторитет. Той доказва, че проектът ни наистина може да постигне целите си. Ако се намирах в университета и бях видял това съобщение, щях да си кажа: „Вероятно там мога да науча най-много, така че нека се опитам да стигна дотам. Затова смятам, че идването на Нюи ще има такъв ефект“, завърши шефът на Астън Мартин.

Ралф Шумахер се съгласи с мнението на Крак. Бившият пилот от F1 също е на мнение, че Верстапен може да се премести в Силвърстоун след няколко години. Задълбочаващата се криза в Ред Бул също би мога да тласне нидерландеца към Астън Мартин, където ще се събере отново с Нюи и Хонда

„Макс Верстапен, екипът му и особено неговият баща [Йос] винаги искат да спечелят и да се борят за титлата в световния шампионат“, каза Шумахер.

„Ейдриън Нюи е добре позната фигура за тях, както и Хонда. Сигурен съм, че Астън Мартин ще направи чудодеен скок още догодина, а защо не и до края на тази година.“

„Ейдриан е разглезен от успеха, но е известен и с това, че го гарантира. Това трябва да бъде неговата цел сега. Вярвам, че той има всичко необходимо в Астън, за да го постигне.“

„Нюи трябва да се чувства комфортно и да има абсолютното доверие на ръководството на Астън Мартин. Той просто иска да продължи да се занимава с моторни спортове. Иска да има около себе си ентусиазирани хора, които нямат чувствителност, а само една цел – да създават бързи автомобили и да печелят състезания“, добави германецът.