Начало Други Крис Бенгъл напуска автоиндустрията

Крис Бенгъл напуска автоиндустрията

340
0

Днес в официално изявление, БМВ Груп обяви, че се разделя с главния си дизайнер – Крис Бенгъл. Скандалният дизайнер напуска не само БМВ, но и автоиндустрията изобщо. Според собствените му думи, той се оттегля, „за да преследва собствените си дизайнерски начинания извън автомобилната индустрия.”

Мястото му в БМВ ще бъде заето от Адриан ван Хойдонк*.

Кристофър Бeнгъл имаше дълготрайно влияние върху идентичността на всички марки, собственост на БМВ Груп. Неговият принос бе от особено значение за успеха на компанията.
Това заяви шефът на отдела за развитие на БМВ Клаус Дрегер в интервю, дадено днес.

Напускането на Бенгъл е особено значим момент в историята на марката и най-вероятно ще бъде посрещнато с овации от хардкор феновете на БМВ, които до последно не одобряваха работата му и посоката, в която той поведе облика на марката. В интернет дори бе пусната подписка за отстраняването му от поста главен дизайнер, като това се случи още в началото на работата му за дизайнерския отдел на БМВ. Факт е, че по времето, в което той бе главен дизайнер, БМВ бе във възход, но това може би се дължи в по-голяма степен на иновациите и качеството, които моделите на германците предлагаха и продължават да предлагат. Без отговор обаче остава въпроса дали възходът нямаше да е още по-сериозен, ако дизайнът на автомобилите на баварците не бе създаван от Крис Бенгъл.

*Ейдриан ван Хойдонк завършва Политехническия университет с Делфт, Холандия и по-късно Art Center Europ във Веве, Швейцария. Професионалната му кариера започва през 1992 г. в BMW Group, когато постъпва на работа като дизайнер в Мюнхен. През 2000 г. започва работа в Designworks USA, подразделение на BMW Group в САЩ. От 2001 до 2004 г. е директор на реномираното студио за дизайн. След това става част от екипа на Крис Бенгъл и заема позицията Главен дизайнер на марката BMW.

BMW Серия 6 и Серия 7, а също и концептуалните – Z9, BMW CS (показан през 2007г.) и М1 Hommage Study носят характерни черти на неговия стил. През 1997 г. ван Хойдонк създава ACV 30 за марката MINI. Под негово ръководство са разработени също новото BMW Серия 7 и Z4, както и концепцията за нов тип автомобил – Progessive Activity Sedan, който ще бъде показан за пръв път по време на Автомобилното изложение в Женева.

“За мен е огромна чест и предизвикателство да поема нови отговорности в BMW Group“, заяви Ейдриан ван Хойдонк. Относно бъдещите планове, той заяви: “Знам, че пред нас предстоят редица предизвикателства, но амбициозните и задълбочени разработки на BMW в областта на технологиите, както и вдъхновението на нашия екип от дизайнери са по-силни от всякога. Сигурен съм, че това е печеливша комбинация, която ще доведе до създаването на наистина ексклузивни и привлекателни модели.”