Начало Други Крис Дайър се присъединява към BMW в DTM

Крис Дайър се присъединява към BMW в DTM

33
0
Крис Дайър,Михаел Шумахер

Крис Дайър ще се присъедини към екипа на BMW в немският шампионат за туристически автомобили (DTM). Той бе отстранен от длъжността главен инженер на писта във Ферари в началото на 2011 г. с обяснението за реорганизация на техническата структура. Общото мнение обаче бе, че причината е грешката в стратегията в Гран при на Абу Даби през 2010 г. и последвалата загуба на титлата при пилотите от Фернандо Алонсо.

Кариерата на австралиеца във Формула 1 започва в Ероуз през 1997 г., откъдето в края на 2000 г. отива в Скудерията. Дайър постигна най-големите си успехи в Гран при като състезателен инженер на Михаел Шумахер и Кими Райконен във Ферари. Той работи със седемкратния световен шампион в периода 2001-2006 г. – първоначално заедно с Лука Балдизери, а от края на 2002 г. вече самостоятелно.

След оттеглянето на Шумахер през 2006-та Дайър стана рейсинженер на Кими Райконен и печели с него короната във Формула 1 през 2007-ма.

BMW потвърдиха, че 43-годишният инженер ще заеме поста на главен инженер на мястото на Майк Крек, който напуска в края на сезона. Първата поява на Дайър ще е още този уикенд по време на финалния кръг от DTM на пистата Хокенхайм.

Преминаването на инженера в много популярния шампионат доведе до засилване на слуховете, че и Михаел Шумахер може да отиде в DTM. Пилотът обяви, че напуска Формула 1 след края на сезона и засега отрече категорично евентуално връщане към мотоциклетите, но не е обявявал други намерения.