Начало Други Кубица направи тестове с болид от GP3

Кубица направи тестове с болид от GP3

38
0

Роберт Кубица направи тест на болид от GP3 на пистата Франчиакорта в Италия. Това беше първо изпитание за бившия пилот от Формула 1 в едноместен болид от 6 години насам. Полякът, който кара за тимовете на БМВ-Заубер и Рено, претърпя жестока катастрофа на рали в Италия през зимата на 2011 г., при която едва не загуби дясната си ръка.

Оттогава тя е с ограничена подвижност и това не му позволяваше да кара формули. Кубица, който спечели Гран при на Канада през 2008 г., навъртя над 70 обиколки за тима на Trident. За последно Кубица кара едноместен болид през 2011 г. в предсезонните тестове от F1 във Валенсия, броени дни преди инцидента.

„Отново се намирам в свои води, в които плувам от дълги години. Трябва да кажа, че чувството е страхотно, заяви Кубица. – Бях изненадан, защото след толкова много време чувството, което си спомням, се върна лесно. Разбира се има много неща, които мога да направя по-добре.

От гледна точка на физиката и подготовката на различните аспекти, можеш да се подобриш, но бях на добро нови по отношение на достигането на лимита. Направих теста при сложни условия, пистата Франчиакорта е тежка, а освен това колите от GP3 нямат серво на волана. Но съм доволен, че имах този шанс.“

През 2017 Кубица трябваше да участва в световния шампионат за издръжливост (WEC) като пилот на ByKolles във висшия клас LMP1, но напусна отбора на Колин Колес само дни преди старта на сезона на Силвърстоун миналия уикенд.