Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица не се притеснява да се върне в F1 след 8 г....

Кубица не се притеснява да се върне в F1 след 8 г. отсъствие

69
0
Роберт Кубица

Роберт Кубица заяви, че не се притеснява да се върне във Формула 1 след 8-годишно отсъствие. Полякът ще бъде титуляр в Уилямс през 2019 г., като за последно участва в Гран при на Абу Даби през 2010 г.

През зимата на 2011 г. обаче той претърпя жестока катастрофа на рали в Италия, след която едва оцеля, а в следващите години не беше в състояние да кара едноместни болиди.

През следващия сезон в Гран при на Австралия той ще се състезава, след като са минали точно 158 състезания след последното му участие. Само двама пилоти са правили по-дълга пауза от него – Лука Бадоер и Ян Ламерс. Съотборник ще му бъде младият британец Джордж Ръсел.

„От една страна имам много опит в състезанията, особено във Формула 1, където направих 5 сезона, коментира полякът. – Със сигурност знам какво е необходимо да бъдеш топ пилот в F1. Затова не съм уплашен от завръщането ми. Знам, че то изисква много работа и отдаденост и съм готов за това.

От техническа и пилотска гледна точка, имаме зимните тестове. Затова докато дойде време за Австралия, ще има достатъчно време да съм готов. През 2019 г. всички ще започнем от нулата и не съм притеснен, че съм бил извън F1 8 години. Ако свърша работата си добре, съм сигурен, че всички ще бъдат щастливи.“

Кубица говори и за ограниченията си по отношение на дясната ръка и заяви, че разбира защо наблюдателите имат съмнения относно неговите способности да пилотира кола от F1.

“Слушам от много години, че на хората им е трудно да повярват, че мога да го правя, каза полякът. – Всички мениджъри на отборите, всички шефове бяха сред тях. Ако и аз бях шеф на отбора, щях също да имам съмнения. Затова при първата си среща с Клер Уилямс й казах, че ако тя има съмнения, не трябва да ставам пилот на тима. В екипа хората трябва да се убедени, че мога да го направя.“