Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица съжалява за престоя си в Уилямс: За съжаление бях на грешното...

Кубица съжалява за престоя си в Уилямс: За съжаление бях на грешното място в грешното време

1848
0
Роберт Кубица
Роберт Кубица, снимка Уилямс

Роберт Кубица съжалява за престоя си в Уилямс. Полякът призна, че е взел грешно решение и не е „могъл да постъпи по-зле“. Кубица също така заяви, че е бил „на грешното място в грешното време.“

Кубица се завърна на стартовата решетка в F1 през 2019 г. Историята на 39-годишния състезател трогна голяма част от феновете на моторните спортове. Полякът направи едно от най-големите чудеса, след като намери място на грида след осемгодишно отсъствие

Полякът претърпя тежка катастрофа в началото на 2011 г. и дори бе близо до това да прекрати кариерата си. През следващите години Кубица караше в различни шампионати, включително ERC и WRC. Очакванията обаче бяха той да не бъде отново част от F1.

Кубица направи няколко теста с болиди на Рено през 2017 г. Френският отбор обаче реши да не приема обратно еднократния победител в F1. Полската звезда все пак подписа с Уилямс и бе в ролята на резервен пилот през сезон 2018.

Следващата година Кубица получи повишение и бе титулярен състезател на британския отбор. Съвсем логично, завръщането на Кубица беше посрещнато с огромно вълнение. Реалността обаче се оказа далеч по-различна. Полякът разполагаше с много посредствена машина и трудно успяваше да постигне някакви резултати от нея.

Кубица изживя една изключително тежка кампания. В крайна сметка той записа едно в класиране в топ 10 в хаотичната Гран при на Германия. Така той донесе единствената точка за изпадналия в сериозна криза отбор на Уилямс. След края на сезон 2019 39-годишният състезател си тръгна от Гроув и прекара следващите три кампании в Алфа Ромео, където записа два старта през 2021 г.

Неотдавна Кубица даде интервю за полска медия. В него той признава трудностите, с които се е сблъскал през тогавашната кампания. Той също така казва, че завръщането му във Формула 1 е било грешка.

„През годините стигнах до определено осъзнаване, че не е необходимо да се състезавам в F1 на всяка цена“, обясни Кубица.

„Искам да намеря подходящата среда, защото знам какво ми е необходимо, за да се чувствам добре в нея. Настоящата ситуация дава определено съзнание за такъв психически комфорт.“

Съотборник на Кубица в Уилямс бе Джордж Ръсел. Присъствието на младия британец допълнително усложни ситуацията за опитния поляк и редовно го побеждаваше в квалификациите. В крайна сметка обаче полякът успя да завърши пред британеца в крайното подреждане

„Има и второ нещо, свързано със завръщането в F1 с Уилямс. По отношение на спортния аспект не можех да се справя по-зле. За да бъда честен – много уважавам тази група [Уилямс], защото там имаше доста хора, които наистина знаеха какво правят. За съжаление бях на грешното място в грешното време“, завърши Роберт Кубица.

Полякът се сбогува с F1 в края на 2022 г. Сега той е част от световния шампионат за издръжливост и дори спечели титлата в клас LMP2 с тима на WRT. Догодина Кубица ще кара хиперавтомобила Ферари 499P, подготвен от AF Corse.