Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица с първа победа, двоен успех за BMW в Канада!

Кубица с първа победа, двоен успех за BMW в Канада!

35
0

Роберт Кубица (BMW Заубер) спечели първа победа в кариерата си на пистата Жил Вилньов в Канада, след като само преди година претърпя ужасяваща катастрофа на същото трасе. Втори е съотборникът му Ник Хайдфелд, което увенча великолепното представяне на немско-швейцарския екип в седмия кръг от световния шампионат на Формула 1. Последното място на подиума бе за Дейвид Култард (Ред Бул).

Надпреварата в Канада “защити” репутацията си на непредвидимо състезание, в което известно време победителят не бе ясен. На старта този път всичко мина нормално и без инциденти, като Люис Хамилтън (Макларън) поведе от полпозишън пред Кубица и Кими Райконен (Ферари). Междувременно Себастиан Фетел (Торо Росо) и Дженсън Бътън тръгнаха направо от питлейна. Фернандо Алонсо (Рено) не потегли добре и загуби четвъртото си място от Нико Розберг (Уилямс). Маса също бе на път да го задмине, но испанецът си върна поне петото място два завоя по-късно. След това Хамилтън наложи много сериозно темпо и започна да се откъсва от колоната, но истинската драма настъпи в 20-я тур.
Адриан Сутил спря своя болид Форс Индия на трасето в 14-а обиколка. Пилотът бързо се прибра, но колата се запали (вероятно заради прегряване на спирачките). След като я угасиха, маршалите търсеха начин да я прехвърлят зад мантинелата. Стюардите прецениха ситуацията като опасна и на пистата излезе кола за сигурност в 18-я тур. След отварянето на питлейна две обиколки по-късно десетина коли, сред които всички от челото, влязоха в боксовете. Механиците на Ферари и BMW Заубер се оказаха една идея по-бързи от тези на Макларън и Уилямс, така че Райконен и Кубица тръгнаха да излизат от питлейна. При пристигането на изхода обаче и двамата спряха, тъй като светеше червен семафор. Хамилтън обаче директно удари Кими, а идващият зад него Розберг счупи предното си крило в Макларън-а. Люис и Райконен директно отпаднаха, като след излизането си от колата финландецът демонстративно посочи на английския си колега семафора на изхода от питлейна.
След прибирането на сейфти кара в 21-а обиколка начело се озова Хайдфелд, водещ група пилоти, на които предстоеше посещение на бокса. Печеливш в цялата ситуация бе Кубица. При втория си пит той имаше достатъчно преднина и излезе отново пред съотборника си. Германецът пък бе само с едно спиране в бокса. В бъркотията зад тях надделя Култард, който даде повод за истинска радост на отбора си.
Фелипе Маса (Ферари) от своя страна стана пети. Бразилецът бе в пита заедно с Райконен и изостана, тъй като в Канада няма възможност за едновременни боксове на две коли. След това си проби път, като в крайна сметка се класира между двата болида на Тойота – Тимо Глок е четвърти, а Ярно Трули – шести. Последните точки отидоха при седмия Рубенс Барикело (Хонда) и осмия Себастиан Фетел (Торо Росо).
Автомобилите на Рено не завършиха състезанието. Нелсън Пикет се завъртя веднъж малко преди 30-я тур, като тогава продължи, но малко по-късно се прибра окончателно в бокса. Алонсо от своя страна води упорита и много зрелищна битка преди предполагаема повреда на скоростната кутия да го извади от състезанието. Още два пилоти не пресякоха финала – Казуки Накаджима (Уилямс) и Джанкарло Фисикела (Форс Индия).