Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица с първи полпозишън в кариерата си на Сахир

Кубица с първи полпозишън в кариерата си на Сахир

49
0

Роберт Кубица спечели първата позиция за утрешната Гран при на Бахрейн, като успехът е първи за него в кариерата му и пръв за екипа му BMW Заубер. Полякът изпревари Фелипе Маса (Ферари), който до този момент не бе най-бърз единствено в сутрешната последна свободна тренировка, с едва 0,027 сек в последния си бърз тур. Трети е Люис Хамилтън (Макларън), като той ще си дели втора редица със световния шампион Кими Райконен с второто Ферари.
От самото начало на уикенда Кубица върви наистина стабилно и намери оптимални реглажи за автомобила си още във вчерашните свободни сесии. За разлика от него съотборникът му Ник Хайдфелд все още изпитва затруднения и изостана от поляка с 0,7 сек, като се класира на шеста позиция, зад Хейки Ковалайнен (Макларън).
Квалификацията премина доста спокойно с изключение на първата част, която бе прекъсната за няколко минути. Причината бе излитане на Такума Сато (Супер Агури), при което японецът удари задната част в мантинелата на влизане в пита и счупи задното крило.
След квалификацията Роберт Кубица заяви, че е уверен и за утрешната надпревара. Мнозина са убедени, че полякът е с по-малко гориво в резервоара на колата си, но самият той демонстрира самочувствие.
Още вчера правихме дълги серии и темпото ни бе добро. Мисля, че Ферари са малко по-бързи, но въпреки това съм доволен. Очаквахме да сме силни, оправихме първоначалните проблеми още за Австралия, а сега в автомобила има наистина голям потенциал – заяви Кубица.
Според Фелипе Маса пък негова собствена грешка му е коствала първата позиция.
През целия уикенд досега правех невероятни обиколки и автомобилът бе перфектен през цялото време. Единствено в последната част на квалификацията се озовах зад други коли. Постигнах доста добър резултат при първия си опит, като се има предвид, че през целия тур бях зад Нико Розберг. Във втората ми бърза обиколка обаче попаднах в трафик – обясни бразилският пилот на Ферари.