Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Булие: Санкцията на Ромейн е жестока, но е част от учебния процес

Булие: Санкцията на Ромейн е жестока, но е част от учебния процес

47
0
Ромейн Грожан

Пилотът на Лотус Ромейн Грожан бе наказан да не участва в следващия кръг от световния шампионат на Формула 1 заради катастрофата, която предизвика веднага след старта на Гран при на Белгия. Подобна санкция се налага за първи път от 1994 г. насам, когато Михаел Шумахер бе изхвърлен от два старта за пренебрегване на черни знамена по време на Гран при на Великобритания.

Наказанието (допълнено с глоба от 50 000 евро) бе описано от шефа на Лотус Ерик Булие като жестоко, но той смята, че то ще даде шанс на пилота да помисли сериозно върху работата си.

– Не е хубаво да изпадаш в такава ситуация, но трябва да продължим да се трудим, както и да обясняваме как Ромейн се озова в това положение. Част от проблема е, че иска да се представи добре, тъй като е перфекционист. Но трябва да разбере, че ще постигне повече, ако не се поставя сам под огромно напрежение още от началото на състезанията. Санкцията му е жестока, но е част от учебния процес. Наказанията се налагат, за да накарат хората да разберат деянията си. Това може да му помогне да е по-добър в бъдеще – обясни Булие.

Самият Грожан заяви, че приема решението на стюардите. Той обясни, че е вярвал, че има достатъчно пространство спрямо Люис Хамилтън (Макларън).

– Когато състезанията са целия ти живот, забраната да участваш в надпревара е може би едно от най-лошите неща, които могат да ти се случат. Но уважавам присъдата на стюардите. В същото време повече от една грешка означава, че вече съм допуснал прекалено много пропуски. Знам го. Някои не са по моя вина, но ще анализирам всичко и ще се постарая да не бъркам в оставащите стартове. Определено не искам повече катастрофи и ще работя върху това да не се стига до инциденти. Повечето пъти става дума за грешна преценка от моя страна на разстоянието напред или встрани. В огледалата не се вижда много, а веднага след старта всичко се случва много бързо – допълни французинът.