Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Култард: Вече не е абсолютно сигурно, че Макс Верстапен ще спечели световния...

Култард: Вече не е абсолютно сигурно, че Макс Верстапен ще спечели световния шампионат

4808
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Разликите между отборите във Формула 1 в момента са такива, че вече не е абсолютно сигурно, че Макс Верстапен ще спечели световния шампионат, заяви Дейвид Култард. Шотландецът коментира за Ченъл 4 ситуацията в първенството и отбеляза, че на нидерландеца напоследък му се налага да се труди упорито за успехите си.

„Ако погледнете времената за обиколка на всичките 20 болида на пистата, то ще видите, че разликите са най-малките, които някога е имало в спорта. Всички са се доближили до Ред Бул. Чеко (Серхио Перес – б.р.) по принцип беше около две-три десети от секундата по-бавен от Макс. Вследствие намаляването на разликите той започна да потъва към дъното на топ 10. На Макс сега му се налага наистина да работи за победите си“, коментира Култард.

„Ситуацията ще се променя в зависимост от пистата – дали пасва или не на съответните коли. Сезонът също според това дали развойният профил (на болидите) работи за отделните отбори. Тоест вече не смятам за абсолютно сигурно, че Макс Верстапен ще спечели световния шампионат“, добави бившият пилот от Формула 1

Самият Верстапен неколкократно отбеляза през последните седмици, че доминацията на Ред Бул е изчезнала.

„Ние сме съвсем наясно какво се случва. Миналата година имахме сериозно доминираща кола. Положението вече не е такова, което е съвсем естествено. Трябва да натискаме, да вадим по-бързо по-добри нови части. Необходимо е наистина да се стараем и пак да направим крачка напред“, каза Верстапен.

Докато Верстапен се бори за титлата при пилотите пък Ред Бул има проблем с представянето на Серхио Перес, който изостава и това може да има сериозно влияние в борбата за короната при отборите. Наблюдателите също отбелязват грижите на мексиканския пилот. Кристиан Хорнер смяташе, че ако имам подписан, сигурен договор за догодина, Перес ще се стабилизира, но това все още не се случва.

„Трудно е да се разбере това положение, нали?“, заяви Деймън Хил

„Перес има най-добрата кола (с изключение на Макларън), но не е в състояние да стигне до Макс. В момента това означава 4-5 места между тях на стартовата решетка. Подобно положение е наистина катастрофално за Ред Бул, ако целта им е да печелят максимум точки или дори да помагат на Макс да се защитава по време на състезанията. Серхио дори не е близо до скоростта на съотборника си“, добави световният шампион за 1996 г.