Начало Избрани Норис на полпозишън в Сингапур, Верстапен втори, провал за Ферари

Норис на полпозишън в Сингапур, Верстапен втори, провал за Ферари

3245
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис спечели квалификацията за Голямата награда на Сингапур. Пилотът на Макларън записа най-добрата обиколка за 1:29.525 мин. Втори се класира Макс Верстапен от Ред Бул, следван от Люис Хамилтън с Мерцедес. Междувременно Карлос Сайнц (Ферари) катастрофира в началото на Q3, а Шарл Льоклер загуби обиколката си в края.

Условията преди началото на квалификацията в Сингапур бяха подобни на тези във втората тренировка. Температурите на въздуха и асфалта бяха съответно 30 и 33 градуса по Целзий. Влажността беше около 80 %, а над трасето вече светеха прожекторите.

Малко преди старта на сесията Льоклер беше разследван от стюардите заради промяна на налягането на гумите при спиране в бокса. В крайна сметка ФИА глоби Ферари с 5000 евро заради това нарушение.

Всички пилоти излязоха на трасето след началото на квалификацията в Сингапур. Норис отново показа страхотно темпо и оглави класирането с време за 1:30.724 мин. Втори беше Верстапен, следван от Льоклер и Сайнц. Хюлкенберг направи добро впечатление и даде пети резултат. Същевременно сред изпадащите се намираха Гасли, Ботас, Жу, Колапинто и Строл.

В следващите минути пистата в Сингапур ставаше все по-добра. Това позволи на Норис да запише още по-добър резултат- 1:30.002 мин. Зад него бяха Пиастри, Хамилтън и Албон. Верстапен даде второ време и раздели двете коли на Макларън. След всички разбърквания от сесията отпаднаха Рикиардо, Строл, Гасли, Ботас и Жу. Верстапен се оплака от трафика по трасето

Перес и Верстапен първи напуснаха бокса след началото на Q2 в Сингапур. Мексиканецът записа първата най-добра обиколка, преди да бъде изместен от Верстапен. Трикратният световен шампион излезе извън очертанията на пистата и загуби постижението си. Норис оглави класирането с време за 1:30.007 мин. Зад него се наредиха Льоклер, Пиастри, Хюлкенберг, Цунода, Сайнц и Перес. В зоната на нокаута бяха Колапинто, Окон, Верстапен, Хамилтън и Ръсел. Последните трима не бяха записали времена.

Хамилтън и Ръсел излязоха на чиста писта и дадоха съответно първо и трето време. Двамата най-вероятно ще разчитат постиженията им да ги вкарат в последния сегмент от квалификацията. Верстапен поведе в класирането с много силна обиколка, преди Пиастри да я подобри с 40 хилядни. Льоклер даде трето време, а Сайнц- шесто. Норис остана пети. Сред изпадналите се оказаха Албон, Колапинто, Перес, Магнусен и Окон.

Абсолютно всички състезатели напуснаха бокса след началото на третата част от квалификацията в Сингапур. Още преди завършването на първите обиколки Сайнц претърпя инцидент на последния завой. Пилотът на Ферари допусна грешка и се удари в предпазните ограждения. Преди това Пиастри и Хюлкенберг успяха да запишат обиколка.

„Не знам дали беше заради студени гуми или мръсен въздух. Просто се отсече“, каза Сайнц по радиото. Съвсем логично, сесията беше спряна след този инцидент. Испанецът беше разследван заради пресичане на пистата.

Квалификацията в Сингапур беше възобновена след около 15 минути. Пилотите не бързаха да се върнат обратно на трасето. Около 3 мин. преди финала всички участници излязоха на пистата и започнаха подготовките за последните си бързи обиколки в тази сесия. Верстапен беше последен на пистата и получи инструкция да вдигне темпото.

Норис записа най-добрата обиколка в самия край на Q3 и си гарантира полпозишъна за утрешната Гран при. Веднага до него на първа редица застана Верстапен. Веднага зад тях се класираха Хамилтън и Ръсел. Следващите три места бяха заети от Пиастри, Хюлкенберг и Алонсо. Топ 10 допълниха Цунода, Льоклер и Сайнц. Състезателят от Монако загуби последната си обиколка.