Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис спечели квалификацията в Унгария, Пиастри допълни първата редица за Макларън, Перес...

Норис спечели квалификацията в Унгария, Пиастри допълни първата редица за Макларън, Перес и Цунода катастрофираха

5959
0
Ландо Норис
Ландо Норис, снимка Спас Генев

Ландо Норис спечели квалификацията за Голямата награда на Унгария в F1. Пилотът на Макларън записа обиколка за 1:15.227 мин. Втори на само 22 хилядни финишира съотборникът му Оскар Пиастри. Третото място остана за Макс Верстапен с Ред Бул. Сесията беше прекъсвана заради катастрофи на Серхио Перес и Юки Цунода.


Условията преди началото на квалификацията в Унгария бяха коренно различни спрямо тези в тренировката по-рано днес. Температурата на въздуха беше 24 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 29. Над пистата валеше дъжд, който обаче не беше много силен.  Сцеплението беше по-ниско заради изненадващите валежи.

Хюлкенберг пръв напусна бокса след старта на Q1 в Унгария. Германецът беше с най-меките гуми на Пирели. Веднага след него други пилоти излязоха на трасето. Хюлкенберг записа най-добрата обиколка, преди да бъде изпреварен от Сарджънт. Пиастри получи информация по радиото, че съвсем скоро ще започне да вали

Норис поведе в класирането, преди да бъде изместен от Норис и Сайнц. Испанецът се чувстваше комфортно на по-хладната и леко мокра писта. Хамилтън на свой ред поведе с обиколка за 1:17.087 мин. Междувременно Сарджънт изпусна спирането за първи завой и удари леко стената от гуми. Това предизвика кратко развяване на жълти флагове. В зоната на изпадащите се намираха Рикиардо, Строл, Магнусен, Жу и Хюлкенберг.

Около 6 и половина минути преди края на Q1 Серхио Перес катастрофира. Пилотът на Ред Бул изгуби контрола над своя автомобил и се удари в предпазните ограждения на втори сектор. Инцидентът предизвика спиране на сесията.

Сесията беше прекъсната за десетина минути. През това време маршалите преместиха болида на Перес зад предпазните ограждения. В същото време дъждът на трасето в Унгария започна да спира. Първи след рестарта на сесията излязоха състезателите на Заубер. Ръсел също беше на пистата, но не успя да подобри постижението си заради ниското сцепление. Но в следващия си тур той даде 10-то врене.

До края на Q1 пистата в Унгария започна все повече да изсъхва. Това позволи на пилотите да подобрят времената си. След всички промени сред отпадналите се оказаха Перес, Ръсел, Жу, Окон и Гасли, докато Рикиардо оглави класирането. Ръсел се извини на отбора за грешката, която допусна.

Сайнц пръв напусна бокса след старта на Q1. Испанецът записа обиколка за 1:17.028 мин. Хамилтън подобри времето на Сайнц и излезе начело. Верстапен направи много силен тур и записа 1:15.770 мин. Пиастри остана втори на 15 хилядни от нидерландеца. Алонсо даде трето време, а Норис- четвърто. Льоклер остана пети, докато Сайнц се класира трети. В зоната на изпадащите бяха Ботас, Сарджънт, Албон, Хюлкенберг и Рикиардо.

Във втората половина от Q2 имаше сериозно задръстване в бокса. Льоклер водеше колоната от болиди и се движеше по-бавно от очакваното. От всичко това най-много пострада Хюлкенберг. Германецът трябваше да изчака прекалено дълго, преди да напусне бокса.

До края на втория сегмент от квалификацията Норис записа най-доброто време. Същевременно участието си в сесията приключиха Хюлкенберг, Ботас, Албон, Сарджънт и Магнусен. Хамилтън остана десети и беше на косъм от отпадане.

Всички пилоти излязоха на трасето след началото на последния сегмент от квалификацията в Унгария. Верстапен получи съобщение по радиото да се възползва от липсата на изтегляне. Алонсо пък получи информация, че в следващите минути се очаква да вали. Верстапен записа първата най-добра обиколка за 1:15.555 мин. Пиастри даде второ време, а Льоклер- трето. Норис обаче летеше на пистата и оглави класирането с обиколка за 1:15.227 мин. Междувременно над пистата започна да ръми

След кратка визита в бокса, повечето пилоти се върнаха на трасето с нови меки гуми, докато пистата ставаше все по-добра. Пиастри даде второ време и измести Верстапен. Нидерланецът опита да подобри резултата си, но не успя. В същото време Юки Цунода катастрофира и предизвика червен флаг. Пилотът на Виза РБ мина през бордюра, след което загуби контрола над своя болид и се удари в предпазните ограждения.

По време на прекъсването някои автомобили се наредиха на алеята пред боксовете. Верстапен обаче излезе от своя болид и отиде при президента на ФИА Мохамед бин Сулайем. Норис попита по радиото дали ще има дъжд. Алонсо също напусна своя кокпит.

Сесията беше рестартирана след известно прекъсване. Всички пилоти се върнаха на трасето, с изключение на Верстапен, Алонсо и Цунода. Норис опита да запише обиколка, но в крайна сметка се върна в бокса. Британецът обаче си гарантира полпозишъна днес. Веднага зад него остана Пиастри. Така Макларън окупира първата редица за утрешната Гран при на Унгария.

На втора стартова редица се класираха Верстапен и Сайнц, следвани от Хамилтън и Льоклер. Останалите места до топ 10 бяха заети от Алонсо, Строл, Рикиардо и Цунода.