Начало Избрани Хамилтън на полпозишън в Унгария, Верстапен на 3 хилядни от Люис, Норис...

Хамилтън на полпозишън в Унгария, Верстапен на 3 хилядни от Люис, Норис трети

6263
0
Люис Хамилтън, Мерцедес
Люис Хамилтън, снимка Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Унгария в F1. Пилотът на Мерцедес записа най-добрата обиколка за 1:16.609 мин. Втори на 3 хилядни завърши Макс Верстапен с Ред Бул. Трети на по-малко от десета спрямо Хамилтън остана Ландо Норис с Макларън.

Времето преди началото на квалификацията бе сухо и горещо и близко до това от последната тренировка. Температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 45. Влажността бе ниска- 33 %.

Днешната квалификация се провежда по правилата на Алтернативното разпределение на гумите (ATA). Следователно пилотите ще използват само твърди гуми в Q1, само средно твърди в Q3, докато меките са запазени за Q3. Този експеримент може да доведе до размествания в подреждането за утрешната Гран при на Унгария

Всички пилоти излязоха с нови твърди гуми на трасето веднага след старта на Q1. Перес записа първата най-бърза обиколка за 1:19.252 мин. Зад него се наредиха Норис, Жу, Окон и Гасли. Ботас подобри времето на Перес и записа 1:18.818 мин. Верстапен и Пиастри дадоха второ и трето време, Льоклер бе в дъното на топ 10, а Сайнц бе 13-ти.

Ботас подобри постижението си на върха пред Перес и Верстапен. Междувременно в опасната зоната се намираха Сайнц, Цуноа, Рикиардо, Албон и Сарджънт. Последните двама загубиха обиколките си заради преминаване с четирите гуми извън очертанията на пистата.

Верстапен подобри времето на Ботас и записа 1:18.658 мин. Същевременно Льоклер и Сайнц бяха много близо до зоната на изпадащите. Цунода даде четвърто време, следван от Норис и Пиастри.

До края на Q1 се образува сериозен трафик по пистата. Сред отпадналите в крайна сметка се оказаха Албон, Цунода, Ръсел, Магнусен и Сарджънт

Перес, Окон и Строл първо напуснаха бокса след началото на Q2. Към тях се присъединиха Льоклер, Сайнц, Верстапен, Пиастри и Норис. Перес записа първия най-бърз тур за 1:17.765 мин. Втори на 4 десети бе Окон, който бързо бе изместен от Строл. Верстапен измести Перес от върха, следван от Норис. Времената на Верстапен и Строл бяха изтрити, което изпрати Норис и Пиастри на първите места. Същевременно стюардите разследваха инцидент между Строл и Ботас.

Верстапен се върна на пистата, даде второ време и се прибра в бокса. Малко след него всички състезатели без Норис излязоха на трасето, за да подобрят постиженията си. Хамилтън измести Верстапен, а Ботас бе четвърти. Сайнц обаче не успя да прескочи Q2 и остана 11-ти. Зад испанеца се наредиха Окон, Рикиардо, Строл и Гасли.

Перес и Алонсо първи напуснаха бокса в самото начало на третия сегмент от квалификацията в Унгария. Двамата бяха последвани от всички останали. Първата най-добра обиколка записа Перес- 1:17.142 мин. Мексиканецът бе изпреварен от Норис, Алонсо и Верстапен, който направи 1:16.612 мин. Втори на 0.126 сек. бе Хамилтън.

Хюлкенберг пръв излезе на пистата в заключителната част на Q3 в Унгария. Германецът бе следван от Перес, Льоклер и Верстапен. Верстапен така и не подобри постижението си, докато Норис даде второ време. Хамилтън обаче записа феноменална обиколка и изпревари Верстапен с три хилядни. Трети и четвърти останаха Норис и Пиастри. Пети и шести останаха Жу и Льоклер. Топ 10 допълниха Ботас, Алонсо, Перес и Хюлкенберг.