Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Испания, Ботас втори

Хамилтън на полпозишън в Испания, Ботас втори

3958
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели квалификацията за Гран при на Испания с време от 1:15.584. Зад него останаха Валтери Ботас (Мерцедес) с 1:15.643 и Макс Верстапен (Ред Бул) с 1:16.292. Себастиан Фетел отпадна във втората част на квалификацията. Кими Райконен за пръв път този сезон успя да премине в Q2.

Температурата на въздуха по време на квалификацията бе 30-31 градуса, а тази на пистата 49-50.

10 минути преди началото на първата част от квалификацията, механиците на Рено все още поправяха колата на Естебан Окон след като той се удари в бариерата в края на последната тренировка, опитвайки се да избегне Кевин Магнусен. Стюардите решиха да не наказват пилота на Хаас за този инцидент.

Латифи и Ръсел излязоха почти веднага в опита си отново да излязат от Q1. Те бяха и първите, записали време, като Николас Латифи направи обиколката за 1:19.231. Това бе с 3 десети по-бързо от тази на съотборника му. Канадецът, обаче, съобщи, че пистата е леко хлъзгава.

Около 10 минути преди края на първия сегмент от квалификацията излязоха голяма част от останалите пилоти. Хамилтън излезе на първа позиция с 1:17.037. Перес и Строл заеха съответно второ и трето място към момента и разделиха двамата пилоти на Мерцедес, а Макс остана пети.

Междувременно, Рено успяха да изкарат колата на Окон навреме и той записа бърза обиколка, но остана едва девети след първия тур.

В дъното на класирането 5 минути преди края бяха двете коли на Хаас и Алфа Ромео, както и Николас Латифи. Антонио Джовинаци помоли от отбора да проверят пода на колата след като излезе от пистата в последния завой.

В крайна сметка в първата част на квалификацията отпаднаха пилотите на Уилямс, Хаас, както и Антонио Джовинаци. Кими Райконен пък успя да стигне до Q2 за пръв път този сезон.

Първи във втората част от квалификацията излязоха пилотите на Мерцедес като те бързо бяха последвани от останалите. Всички избраха да направят обиколките си със софт, въпреки че това са гумите, които трябва да използват за старта на надпреварата утре, ако влязат в топ 10.

Хамилтън бе начело след първите бързи обиколки в Q2 с 1:16.013, на малко повече от десета пред съотборника си. Фетел бе 11-и, а Шарл 5-и. Въпреки това Льоклер определи обиколката си като „ужасна“ по радиото.

Малко над 2 минути преди края на сесията всички освен Хамилтън, Ботас и Макс излязоха, за да подобрят времето си. Кими Райконен, който към момента се намираше на 15-о място, бе и единственият, който направи последната си обиколка с гуми медиум. Той успя да подобри времето си, но остана 14-и.

Останалите отпаднали бяха Себастиан Фетел, Данил Квят, Даниел Рикиардо и Естебан Окон. Ландо Норис успя да победи Фетел само с 0.002, за да премине в Q3. Пиер Гасли направи впечатляваща обиколка и се нареди 5-и.

Всички пилоти излязоха още в първите 2 минути на Q3. Ланс Строл пръв направи своята бърза обиколка за 1:16.589, но тя бързо бе подобрена и той остана 5-и. Начело към момента застана Люис Хамилтън с 1:15.584 на само 0.059 пред Ботас.

Шарл Льоклер съобщи за странно поведение на двигателя при излизането си за последната бърза обиколка.

Нито един от пилотите на Мерцедес не успяха да подобрят времето си и така Хамилтън запази първата си позиция пред Ботас. Макс Верстапен остана трети, а Перес и Строл останаха съответно четвърти и пети. Льоклер завърши квалификацията на едва девето място.