Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Люис Хамилтън пред Розберг в квалификацията в Сочи

Люис Хамилтън пред Розберг в квалификацията в Сочи

46
0

Люис Хамилтън успя да изпревари своя съотборник в екипа на Мерцедес, Нико Розберг и да спечели квалификацията за Гран при на Русия на пистата в Сочи. Трети се класира Валтери Ботас с Уилямс, който за малко не поднесе голямата изненада, побеждавайки пилотите на Мерцедес. Четвъртото място остана за Дженсън Бътън от екипа на Макларън, а пети изненадващо пред собствена публика се нареди Данил Квят с болид на Торо Росо. Останалите места в топ десет заеха Кевин Магнусен (Макларън), Даниел Рикиардо (Ред Бул), Фернандо Алонсо и Кими Райконен от екипа на Ферари и Жан-Ерик Верн (Торо Росо).

Времето в Сочи оставаше перфектно с ярко слънце, нагряващо въздуха и асфалта до стойности от 22 и съответно 32 градуса. Изненадващо още от началото на сесията всички пилоти в челото, с изключение на състезателите на Макларън започнаха с меките гуми без да рискуват.

Най-бърз в тази първа част бе Хамилтън, следван от Нико Розберг.

Изненадващо в първата част на квалификацията отпадна Фелипе Маса. Пилотът на Уилямс имаше проблеми, като в отбора не бяха наясно дали те са със системата brake by wire, с налягането на горивото или с двигателя. Въпреки използването на нов комплект меки гуми бразилецът не бе в състояние да прескочи тази първа бариера и остана на 18-а позиция, като бе изпреварен дори от Маркус Ериксон с Катерам.

Тази 17-а позиция обаче стигна на шведа само да бъде първият пилот под чертата. Там останаха също така Камуи Кобаяши (Катерам), Пастор Малдонадо (Лотус), който също имаше технически проблеми и Макс Чилтън (Маруся).

Втората част започна без особени промени, като Хамилтън и Розберг отново застанаха начело, преди Валтери Ботас да покаже качествата на колата на Уилямс и да се вклини между тях. Фетел видимо имаше проблеми да следва темпото на пилотите в челото и определено се виждаше, че ще има трудности с преминаването в третата част на квалификацията.

Другите застрашени от отпадане пилоти бяха пилотите на Форс Индия и Заубер, допълнени от Ромен Грожан с болид на Лотус. Едва в последната си бърза обиколка Фетел успя да подобри постижението си от първата част, но това се оказа достатъчно само за 11-ото място. Зад него се наредиха Нико Хюлкенберг и Серхио Перес от екипа на Форс Индия, а Гутиерес победи Сутил в борбата между пилотите на Заубер. Последен от отпадналите във втората част бе Ромен Грожан.

Така за решителната част се класираха пилотите на Мерцедес, Макларън, Ферари и Торо Росо, допълнени от Даниел Рикиардо и Валтери Ботас.

Изненадващо Люис Хамилтън не бе в топ 5 след първите опити в последната част. Британецът допусна грешка на десети завой и това го отведе едва на шеста позиция. При втория си обаче успя да излезе пред своя съотборник Нико Розберг. Ботас и Бътън следваха пилотите на Мерцедес, а Даниел Рикиардо бе пети.

Странно с напредването на времето пистата вместо да се подобрява започна да се влошава. Така Хамилтън и Розберг не успяха да подобрят времената си, постигнати във втората част. Двамата обаче оставаха начело с аванс от 0,2 сек за британеца. В последния си опит Валтери Ботас постигна рекордни времена в първите два сектора и изглеждаше в състояние да се справи с пилотите на Мерцедес. В последните два завоя обаче финландецът допусна грешки в желанието си да мине с по-голяма скорост през тях и това не му позволи да подобри времето си. 

Така Люис Хамилтън успя да спечели квалификацията в Сочи, следван от Розберг, Ботас, Бътън, Квят, Магнусен, Рикиардо, Алонсо, Райконен и Верн.