Начало Други Любен Каменов спечели Шипка-Дамасцена, Манолов първи за националния шампионат

Любен Каменов спечели Шипка-Дамасцена, Манолов първи за националния шампионат

110
0
Любен Каменов

Любен Каменов с Мицубиши Лансър Ево 8 спечели тазгодишното издание на планинско изкачване Шипка-Дамасцена, 5-и кръг от националния шампионат. Състезанието е кандидат и за кръг от Европейската купа за следващата година. Миналогодишният шампион на страната записа общо време от двата състезателни манша от 4:52.39 мин и изпревари с 11.39 сек Христо Манолов с Мицубиши Лансър Ево 9.

Каменов участва за първи път на състезание у нас този сезон, като класирането му няма да се зачита за шампионата, тъй като кара с гориво биоетанол, което не е разрешено за използване у нас. Така победител за българския шампионат е Манолов, който изпревари само с 0.20 сек лидера в шампионата Юлиан Телийски с Мицубиши Лансър Ево 9. Последният е първи в клас HC2.

Трети от тренировките Ники Златков със своето Ауди Куатро S1 се удари още в началото на първото качване за деня и не завърши състезанието. От това се възползва шампионът на писта в серия Макси Пламен Камбуров с Мицубиши Лансър Ево 9, който завърши 4-и в общото класиране и 3-и за националния шампионат.

Шести в общото подреждане и първи в HC4 стана Йордан Тодоров със Ситроен Саксо, следван от Косьо Йорданов с Рено Меган, който е първи в клас HC3. Най-бързият в този клас от тренировките Иван Влъчков с Хонда Сивик не успя да завърши състезанието.

Иван кара много силно в съботните маншове, а в неделя в първото състезателно качване той подобри още времето си, като бе отново първи в класа си и 6-и в генералното подреждане. Във второто Влъчков вървеше с 2 сек по-бързо на междинната контрола, но малко преди края на отсечката на един десен завой колата се подхлъзна и той се удари в предпазните мантинели.

Надпреварата не завърши Илия Царски, който записа най-добри времена за националния шампионат, но второто му качване не беше зачетено, тъй като при него той бе забавен от жълтите флагове заради инцидента на Влъчков и той поиска да слезе на старта и да направи нов опит. Същото направи и Камбуров. Панагюрецът обаче се забави за старта и не му беше разрешено да потегли отново.

В клас RC4 най-бърз бе Динко Иванов със Ситроен C2 R2 от АСК Стара Загора, който спечели дуела с Димитър Божилов. В RC3 победи Антон Титов със Ситроен DS3. Спонсори на състезанието са Дамасцена ЕООД,Орбико България,КИА Моторс и Зеолит.