Начало Автомобилни новини Lamborghini Miura за $12 000?

Lamborghini Miura за $12 000?

630
0
Lamborghini Miura
Lamborghini Miura; снимка: пресофис London Concours

Lamborghini Miura е мечта за колекционерите на класически автомобили. Но за $12 000? Може, ако не търсите истинска кола. Amalgam Collection – английска компания, базирана в Бристол – предлага лимитирана серия от модели в мащаб 1:8 на тази цена. Автомобилчетата са създадени въз основа на Miura P400 SV от 1971 г. Miura е първият модел на марката Lamborghini такава, каквато я познаваме и днес, а за мнозина е първата суперкола изобщо. Всичко в него предизвиква изумление и възхищение – дизайн, двигателят V12 (3929 куб. см, 385 к.с.), пестепенна механична трансмисия, независимо предно и задно окачване. Проектът е дело на техническия директор на Феручо Ламборгини – Джампаоло Далара – и заместника му Джампаоло Станзини.

Още с появата си Lamborghini Miura се превръща в невероятен хит. Първоначално плановете са автомобилът да е в ограничена серия. Броят поръчки, залели фабриката в Сант’ Агата обаче е толкова голям, че само през първата година са произведени 108 коли. Създадени са общо 474 (според някои сведения – 475) оригинални Miura.

Amalgam Collection са работили в сътрудничество с Lamborghini и моделът е абсолютно точна реплика на оригиналната Miura. Под капака има дори модел на агрегата. Всяка бройка е в поставка с табелка – готова за витрина или бюро. Произведени са само 199 мини-Miura и всяка се продава за $11 995.