Начало Рали Лапи очаква да е претендент за победата в рали Финландия

Лапи очаква да е претендент за победата в рали Финландия

246
0
Есапека Лапи, Тойота
Есапека Лапи, снимка Тойота

Есапека Лапи очаква да бъде претендент за победата в тазгодишното издание на рали Финландия. Пилотът на Тойота ще използва надпреварата в Естония като трамплин за евентуална победа на родна земя през август.

Лапи е последният финландец, спечелил домашния си кръг през сезон 2017. От Танак спечели изданията през 2018 и 2019 г. Ралито бе отменено пред 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Миналата година Елфин Еванс грабна победата по бързите финландски отсечки.

Оттогава 31-гoдишният състезател не е печелил кръг от WRC, въпреки че по-рано този месец водеше в рали Сардиния, преди да катастрофира.

Лапи ще пропусне рали Сафари в Кения. Тогава действащият световен шампион Себастиан ще се върне в WRC. Двамата с Лапи споделят автомобил Тойота Ярис Rally1. Французинът ще направи третото си участие от сезон 2022 в световния рали шампионат. Негов пряк съперник ще бъде Себастиен Льоб, който ще кара за тима на М-Спорт Форд.

Това означава, че следващото състезание на Лапи ще бъде чак през средата на юли. Финландецът настоява, че есвикнал“ с дългите паузи между ралитата и няма проблеми да почака още време.

Завръщането към високоскоростните ралита би трябвало да подхожда на финландеца. Той записа подиум в Швеция и се бори за победата преди отпаданията си в Хърватска и Сардиния.

Ето защо ралитата в Естония и Финландия се явяват като огромни възможности за Лапи. 

От Финландия мога да очаквам нещо голямо. Искам да го очаквам“, казва той пред DirtFish.

„В Естония не знам какво ще се случи. Миналата година не участвах в надпреварата, което вероятно ще окаже някакво влияние. Вярвам, че мога да се справя добре, но честно казано, не очаквам да се боря за първото място.“

Все още си позволявам да направя изненада. Да кажем, че намеренията ми ми са да се справя добре в Естония и след това да се боря за победата във Финландия.“

Финландия е едно от малкото ралита, в които Лапи има скорошен опит. Миналата година бившият пилот на Ситроен и М-Спорт записа четвърто място, карай частен автомобил на Тойота.

Спортният директор на Toyota Кай Линдстрьом каза, че очаква с нетърпение да види какво може да направи Лапи на родна земя.

Очевидно това е неговото домашно рали. Знаем, че той е добър на тези отсечки“, каза Линдстрьом пред DirtFish.

„Лапи ни го доказа през миналата година. Затова очакваме с нетърпение тези бързи състезания в Естония и Финландия.“

Отборът на Тойота е базиран в скандинавската страна. Също така разполага с двама финландски пилоти в редиците си- Есапека Лапи и лидера в световния шампионат Кале Рованпера.

„Рали Финландия е нещо винаги е било специално нещо за мен, особено когато бях навигатор. Да имаш двама финландски пилоти е голяма гордост за отбора на Тойота“, завърши Кай Линдстрьом.