Начало WRC News Лапи начело след драматична битка и отменени отсечки в рали Сардиния

Лапи начело след драматична битка и отменени отсечки в рали Сардиния

364
0
Есапека Лапи, Тойота
Есапека Лапи, снимка Тойота

Есапека Лапи оглави временното класиране след втория ден на рали Сардиния. Надпреварата е пети кръг от сезон 2022 в световния рали шампионат на ФИА (WRC). Пилотът на Тойота води с преднина от 0.7 сек. пред От Танак от тима на Хюндай. Денят бе изпълнен с множество драми, тъй като последните две петъчни отсечки от надпреварата бяха отменени заради инцидент с автомобил от WRC2.

Първият от двата етапа, които отпаднаха, беше Озило-Тергу. Той който беше отменен заради инцидент на автомобил от предишното минаване, който не беше отстранен навреме за автомобилите от Rally1, пристигнали за второто минаване.

Впоследствие второто преминаване на отсечката Седини-Кастелсардо също беше отменено, тъй като колоната от автомобили не успя да достигне навреме до старта на втория етап от трасето.

От Танак загуби лидерството в последния етап първоначалното преминаване на Седини-Кастелсард. Все пак естонецът вероятно ще изпита облекчение, че останалите етапи от деня не бяха проведени.

Проблем със скоростната кутия на неговия Хюндай i20 N Rally1  остави само с три задвижвани колела. Това му костваше около 2.9 секунди на километър. Повредата се прояви на последния участък от етапа.

През целия петъчен Танак и Лапи си разменяха по няколко секунди на отсечка. Първоначално финландецът излезе начело във втория етап на деня.

В следващата отсечка Танак отговори на предизвикателството и се придвижи за първи път напред. След това състезателят на Хюндай което натрупа преднина от 6.4 сек. благодарение на етапната победа при първото преминаване на Озило-Тергу.

Но това предимство бързо бе изтрито в последния етап, когато Лапи отговори със собствена етапна победа, която в комбинация с техническата грешка на Танак бе достатъчна, за да има отново смяна на лидерството.

Всъщност не се опитвам да натискам повече! Мисля, че имахме силно темпо през целия ден и продължавам да карам с него.“

Елфин Еванс искаше да участва в тази битка за лидерството, след като излязъл начело в първия пълен тест на чакъл в рали Сардиния.

За нещастие тежък удар в скала в третия етап направи неговата Тойота неизползваема. Рязкото повишаване на температурата на водата не му остави друг избор, освен да паркира и да се оттегли. 

„За съжаление тази компресия ни изненада и нанесе доста щети“, каза Еванс.

Третото място е за Пиер-Луи Лубе. Пилотът на М-Спорт Форд завърши на 14.4 сек. зад Танак. През целия ден французинът си разменяше секунди с колегата си от британския тим Крейг Брийн. Двамата пилоти губеха време с малки превишения. При затварянето на Брин изоставаше само с 0.4 сек.

Петото място в Сардиния е заето от Дани Сордо. Пилотът на Хюндай изостава само на шест десети от ирландския си колега. В началото испанецът се бореше да намери оптималните настройки. Благодарение а корекциите, направени през деня, той спечели две етапни победи.

Шести е третият автомобил на М-Спорт, каран от Адриен Фурмо. След французина са състезателите на Тойота Такамото Кацута и Кале Рованпера. Финландецът допусна грешка и повреди задното си крило. Зад него е Тиери Нювил (Хюндай), който отново имаше технически проблеми