Начало WRC News Латвала не се тревожи от по-малкото количество сняг в Швеция

Латвала не се тревожи от по-малкото количество сняг в Швеция

229
0
Яри-Мати Латвала, Тойота
Яри-Мати Латвала, снимка Тойота

Яри-Мати Латвала не се тревожи от по-малкото количество сняг в рали Швеция. Шефът на Тойота призна, че няма сериозни притеснения за състезанието въпреки че се очаква да има по-малко количество сняг от очакваното.

Рали Швеция е втори кръг от сезон 2023 в световния шампионат. Това е единственото състезание от календара на WRC, което се провежда изцяло на сняг. Тазгодишното издание на рали Швеция отново ще се проведе около Умео. Североизточният град е домакин за втори пореден път на надпреварата след нейното преместване през 2022 г. Причината за този ход е липсата на достатъчно сняг в района около Карлщад.

Въпреки по-северното разположение на Умео, съмненията за липсата на достатъчно снежна покривка се засилват. Очаква се температурата през деня да бъде около нулата или малко под нея. Вечерните температури пък ще варират от -3 до -9 градуса по Целзий.

Рали Швеция е едно от любимите надпревари на Латвала. Финландецът има общо четири успеха в скандинавската страна след като спечели през 2008, 2012, 2014 и 2017 г. Първите две победи бяха с Форд, третата бе с Фолксваген, а четвъртата- с Тойота. Той има опит както на силно заснежени и заледени отсечки, така и на такива, които са изпълнени с кал и разтопен сняг.

Малко преди началото на състезанието той заяви, че не се тревожи от условията на рали Швеция 2023.

„Дори тази година в Арктик [Рали] все още имаше сняг, но не чак толкова много. Смятам, че можем да бъдем по-уверени с оглед на това къде е ралито в Швеция – то е много по-северно. Да, ще има по-добри и по-лоши години. Не мисля, че трябва да се притесняваме за евентуална отмяна на ралито. По-скоро тук става въпрос за повърхността и за чакъла, който ще преминава през нея“, каза Латвала.

„Миналата седмица, когато тествахме във Финландия, имахме плюс градуси. Леденият слой беше разбит и преминахме на чакъл. Мисля, че може да са същите условия в Умеo, където имаме сняг, но на пътната настилка ледът се топи, ако остане топло.

„Снегът е там, така че би трябвало да имаме снежни преспи, но както казах, става въпрос за повърхността на пътя.“

Организаторите на рали Швеция се надяват на по-студено време, което ще запази количеството сняг по етапите. Наскоро говорител на събитието заяви пред DirtFish следното: „Преди две седмици имахме почти прекалено много сняг. След това имахме няколко дни с по-меки условия. Условията са фантастични. Смятаме, че през нощта температурата може би ще спадне до -10 или -15 градуса.“

В Швеция Тойота ще разполага с четири автомобила Ярис Rally1. Японският производител ще разчита на титулярните си пилоти Кале Рованпера, Елфин Еванс и Такамото Кацута. Към тях ще се присъедини частника Лоренцо Бертели. Италианецът ще наеме автомобил на Тойота в избрани състезания от сезон 2023 в WRC.