Начало Рали Латвала с над 17 секунди аванс пред Ожие в Аржентина

Латвала с над 17 секунди аванс пред Ожие в Аржентина

37
0
Яри-Мати Латвала

Яри-Мати Латвала е начело в рали Аржентина, след като лидерството в състезанието се променя три пъти в рамките на четири отсечки.

Финландският пилот се наложи над съотборника си във Фолксваген Себастиен Ожие. Андреас Микелсен с третото Поло R WRC отпадна, след като вървеше трети. Търпението и постоянството досега обаче се отплатиха на Крис Мийк (Ситроен) и той зае позицията на норвежеца.

Надпреварата в първия пълен ден на ралито се превърна в битка за оцеляване за мнозина. Песъчливата почва на много места бе отмита от продължителните дъждове и на екипажите се налагаше да избягват значително повече от обичайните камънаци и скали.

Всички премина добре за нас, особено в над 50-километровата отсечка – коментира Латвала, който буквално летеше в последния петъчен етап. – Чувствах се наистина страхотно в колата си и това ми позволи да се наслаждавам на карането. Мика [Антила] свърши страхотна работа. Проблемите на други екипажи само показват колко трудно е състезанието тази година. Беше подобно на Акрополис: важно е да си не само бърз, но и да стигаш лимита там, където трасето го позволява. Има още много път и трябва да сме съсредоточени.

Ожие сподели, че стартът в Аржентина е бил по-труден от очакването, но той е доволен от позицията си в края на първия ден:

Справихме се както трябва. Имах известни проблеми със сцеплението в първата отсечка, но като цяло нямаше някакви особени грижи. Автомобилът върви чудесно и издържа в бруталните условия. Не се притеснявам от 17-секундната разлика спрямо Яри-Мати. Оптимист съм, че можем да наваксаме в събота. Само едно нещо има значение тук за Жулиен [Инграсиа] и мен: искаме да спечелим!

Мийк определи петъка като фантастичен за себе си. Британецът призна, че е намалил, след като видя отпаданията на Микелсен и Тиери Нювил (Хюндай).

Четвърти в подреждането е Елфин Еванс (М-Спорт), следван от Роберт Кубица, Мартин Прокоп, Насър ал-Атия, Юри Протасов, Диего Домингес, Густаво Саба и т.н.