Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Легол има съмнения за икономическият модел на Формула 1

Легол има съмнения за икономическият модел на Формула 1

43
0

В скорошно интервю за канадския вестник „Ла Прес“ бившият промоутър на Гран при на Канада, Норман Легол, изказа опасенията си по отношение на икономическия модел на Формула 1, настоявайки, че той не може да оцелее в реалния свят.

Необходимостта ежегодно да се влагат по 540 милиона долара създаде съответната необходимост да се искат по 50 милиона долара от организаторите на всяка една надпревара.

„При такива цени не може да е печелившо (за организатор на състезание), независимо как изчисляват доходността“ – каза Легол.

Той подкрепи тезата си, цитирайки субсидираната от правителството на Австралия надпревара на Албърт Парк: „Организаторите, които знаят какво вършат, губят по 40 милиона годишно. Колко дълго могат да издържат така? Някой от опозицията или обществеността вероятно ще се запита в някакъв момент дали си струва. Затова трябва да се постави под въпрос бизнес модела.“

Когато е бил попитан дали вярва, че организаторите на състезанията започват да вършат това, канадецът намекна, че има много знаци в унисон с това.

„Вече можете да видите как постепенно състезанията започват да западат“ – отговори той. „Френската федерация по моторните спортове се отказа от тазгодишното състезание; Хокенхайм няма да бъде в календара през 2010 година; Нюрбургринг има своите затруднения; китайците също обмислят участието си след 2010 година.“

Легол също така е категоричен, че тенденцията Бърни Еклестън да избира нови азиатски трасета на мястото на традиционните писти в никакъв случай не е правилната насока за развитие. При настоящия модел фокусът е върху търсенето на приходи от страни, които не са особено заинтересовани от Формула 1.