Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Liberty Global и Discovery Communications с оферта за 49% от F1?

Liberty Global и Discovery Communications с оферта за 49% от F1?

45
0
F1,Формула 1

Liberty Global и Discovery Communications са направили оферта за 49% от Формула 1. Новината бе оповестена от британския вестник Телеграф и американският Ню Йорк Пост, като в публикациите няма цитиран източник на информацията.

Liberty Global е международна телекомуникационна компания, формирана през 2005 г. Базата й е в Лондон (Великобритания), а приходите й за 2012 г. възлизат на 10,3 млрд. долара. През юни миналата година приключи поглъщането на Virgin Media (сделката възлезе на $24 млрд.). В края на януари тази година бе обявено друго придобиване – това на холандската Ziggo за 10 млрд. евро. Компанията е най-големият кабелен оператор в редица европейски държави, сред които Великобритания, Швейцария, Белгия, Австрия, Полша, Чехия, Унгария и т.н. Собственик е и на Eurosport.

Discovery Communications е американска компания, започнала развитието си през 1985 г. с канала Discovery. Днес има 28 бранда по повече от 100 тв-канала.

Двете фирми са направили обща оферта към CVC Кепитъл Партнърс. Дискусиите са на ранен етап, като оценката на спорта според предложението възлиза на $10,62 млрд.

CVC в момента притежава 35% от F1, след като през последните две години продаде доста голяма част от дела си. Инвестиционният концерн обаче контролира ръководството. От там са отказали коментар и не са пожелали да обяснят откъде ще дойдат допълнителните 14%, за да се стигне до търсените от Liberty Global и Discovery Communications 49%.

Управляващият търговските права на F1 Бърни Екълстоун заяви, че не е чувал за подобна оферта.

Никога не съм чувал Liberty да купуват каквото и да е в F1. Не знам нищо за това – е цитиран англичанинът, признавайки обаче, че CVC получават оферти от потенциални купувачи. – Лешоядите са налице. Хората, които купуват и продават компании винаги си мислят, че си в беда, когато предлагаш нещо.

Бъдещето на Формула 1 се обсъжда често напоследък с оглед поредицата дела, заведени срещу Екълстоун. В момента той очаква присъда по приключилото изслушване по иска на Constantin Medien в Лондон, в края на април стартира процес в Мюнхен, в Ню Йорк Bluewaters Communications обжалват отхвърлянето на техния иск, а в Швейцария тече разследване. Всичко това произлиза от продажбата на F1 акциите на CVC (2005-2006 г.), смятана за корумпирана и извършена чрез подкуп.