Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лиуци замества Клийн в кокпита на Ред Бул за Имола

Лиуци замества Клийн в кокпита на Ред Бул за Имола

42
0

През вчерашния ден от Ред Бул обявиха това, за което от дълго време се говореше под сурдинка. Витантонио Лиуци ще замени Кристиян Клийн и ще направи своя дебют във Формула 1 на Имола. Това решение не се дължи на факта, че представянето на Клийн не задоволява работодателите му, а на факта че просто такива са договорите подписани от двамата по-млади колеги на Дейвид Култард.

Лиуци ще вземе участие в състезанията на Имола, в Барселона и Монако.

„Имаме голям късмет че притежаваме двама толкова талантливи млади пилоти”, заяви спортния директор на екипа, Кристиян Хорнер. „Тази година е година на развитие за нас и ние преценихме, че най-добрия начин да преценим истинският потенциал на двамата пилоти е като им дадем шанс да участват в серия от състезания. Кристиян направи три отлични състезания без грешки и в две от тях взе и точки.”

За това и решението да се замени Клийн е просто, за да се даде шанс на съотборника му да събере опит. В следващите три състезания ще можем да оценим и потенциала на Тонио на писти, на които той през миналата година спечели във Формула 3000.

Лиуци разбира се е „щастлив”, че получава шанс за дебют: „Това винаги е била моята цел. И за мен е особено вълнуващо да направя дебюта си в домашното състезание на Имола.”

„Това разбира се е една отлична възможност за мен и аз ще дам всичко, на което съм способен.” За почиващия си колега Клийн, Лиуци също не пести похвалите си. „Кристиян свърши прекрасна работа и показа че нашата кола притежава достатъчно потенциал. За мен ще бъде прекрасно да стана в събота сутринта и да имам, какво да правя.”

Кой ще бъде тест пилот в Италия все още не е ясно. Има възможност от Ред Бул да решат да дадът шанс на някои от останалите си храненици, като например на американеца Скот Спийд.

„Още в началото знаех, че ще бъде даден шанс и на Тонио”, заявява от своя страна и Клийн. „Мисля, че си свърших работата добре и съм доволен от самия себе си. Не съм бил по-назад от седмото място в квалификациите през тази година. В Австралия и Малайзия взех точки, а в Бахрейн това не стана единствено заради повредата в колата. Като пилот обаче желанието ми е да участвам в състезанията и затова ще ми бъде особено трудно да наблюдавам състезанията от бокса.”

Въпреки това австриецът разбира причините за решението и е съгласен с него. „Пожелавам късмет на Тонио и ще му помагам, на него и на тима с каквото мога.”

Култард също не пести похвали и утешава досегашния си съотборник: „Знам че Кристиян е разочарован, но смятам че той може да бъде горд с постиженията си до момента.”