Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верстапен наказан с два дни общественополезен труд

Верстапен наказан с два дни общественополезен труд

151
0
Макс Верстапен

Стюардите на Гран при на Бразилия постановиха Макс Верстапен да извърши два дни общественополезен труд заради поведението си след финала на състезанието. Пилотът на Ред Бул бе вбесен от инцидента по време на надпреварата, при който Естебан Окон го удари. Състезателят на Форс Индия бе наказан с 10 секунди престой в бокса, но след това Верстапен го намери в гаража на ФИА и няколко пъти го блъсна.

Впоследствие и двамата пилоти бяха извикани при стюардите. Били са прегледани видео записите от инцидента и изслушани както състезателите, така и представители на отборите им Ред Бул и Форс Индия.

В решението се казва: „Макс Верстапен влиза в гаража на ФИА, отива директно при Естебан Окон и след няколко думи започва разправия, бута или блъска Окон няколко пъти в гърдите. Стюардите разбират, че Верстапен е бил изключително разстроен от инцидента на пистата по време на състезанието и приемат обяснението му, че по принцип не е имал намерение да удря Окон, но е бил „предизвикан” и е изпуснал нервите си.”

„Макар да съчувстват на Верстапен, стюардите решиха, че пилотът има задължение да действа подходящо и като ролеви модел за останалите състезатели на всички нива, а Верстапен не го прави. Ето защо нареждат Верстапен да извърши два дни общественополезен труд по преценка на ФИА в рамките на шест месеца от инцидента.”

Катастрофата между Верстапен и Окон предизвика истинска буря в падока след Гран при на Бразилия. Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер стигна дотам, че да заяви, че французинът е бил истински късметлия да се отърве само с „побутване”. Съветникът на тима от Милтън Кийнс Хелмут Марко пък смята, че Естебан е бил в заговор с Мерцедес.