Начало Автомобили Гигантът в бизнеса с авточасти LKQ засилва присъствието си на българския пазар

Гигантът в бизнеса с авточасти LKQ засилва присъствието си на българския пазар

633
0
LKQ, Ауто Кели България, Елит Кар

Американската корпорация за търговия с авточасти LKQ обедини дружеството си „Ауто Кели България“ ЕООД с „Елит Кар“ ООД. По този начин LKQ формира едно от най-големите групи за търговия с авточасти на българския пазар. В сделката „Елит Кар“ придобива 100% от „Ауто Кели България“, собственост на LKQ. От своя страна, LKQ разполага с 20% от капитала в новосформираната корпоративна структура. Сделка от подобна величина е първата в сектора за авточасти у нас.

След обединението двете компании ще запазят собствените си брандове. Освен това ще оптимизират бизнес процесите си с използването на обща логистична база в София, запазвайки всичките близо 550 работни места. Двете компании са в растеж и имат нужда от опитни и отдадени служители.

С общо 150 000 артикула на склад „Елит Кар“ и „Ауто Кели България“ ще могат да отговорят максимално бързо на нуждите на потребителите

При необходимост и двете компании ще осигуряват доставки 6 дни в седмицата от централния склад на Ауто Кели в Чехия с над 300 000 артикула. Огромният автопарк от над 300 автомобила ще позволи бърза и надеждна доставка на поръчките до клиентите. „Комбинирането на двете структури ще изведе общия ни бизнес на лидерска позиция в България“, обобщава Любомир Начков, основател на „Елит Кар“.

Доминик Заркон, президент и изпълнителен директор на гиганта LKQ, коментира:

„Рeoрганизацията на активите ни в Европа и освобождаването от съпътстващи бизнеси е една от многото дейности, които ще ни помогнат да увеличим оперативната печалба на LKQ Европа. Ние вярваме, че „Ауто Кели България“ ще се представя силно под контрола на „Елит Кар“. Гледаме напред към това успешно партньорство и като собственик на част от капитала, и като доставчик.“

„Елит Кар“ е специализирана преди всичко в части от високия сегмент с утвърдени марки като Bosch, Sachs, Mahle и др. Работи успешно и в бързите доставки на оригинални резервни части до 3 дни. „Ауто Кели България“ ще продължи с предлагането на собствената си марка Starline. Същевременно ще добави в портфолиото си и останалите премиум брандове, наложени от „Елит Кар“.