Начало WRC News Льоб след 80-ата WRC победа: Не съм и мечтал за такъв успех...

Льоб след 80-ата WRC победа: Не съм и мечтал за такъв успех 10 години след последната ми титла

3453
0

Себастиен Льоб спечели 80-та победа в световния рали шампионат на почти 48 години – деветкратният световен WRC шампион ще ги навърши на 26 февруари. Французинът се разбра с Малкълм Уилсън да кара с ограничена програма за екипа на М-Спорт Форд през сезон 2022. Досега в нея имаше потвърдено само едно състезание – рали Монте Карло – и той го спечели след епичен двубой със Себастиен Ожие. Льоб призна, че не е и мечтал да победи в надпреварата, не е мислил за 80-ти успех в първенството, в чиято история все още е най-успелият пилот. Но го стори, при това с нова навигаторка. Даниел Елена прекрати кариерата си и на мястото до Льоб седна Изабел Галмиш.

„Много съм щастлив, не очаквах такъм успех. Всъщност не знаех какво точно да очаквам, когато пристигнах. Надявах се да установя добър ритъм и да съм в състояние да се боря с момчетата в челото“, коментира французинът.

„В крайна сметка се получи по-добре от всички очаквания. Успяхме да водим двубой с Ожие за победата и е абсолютно изумително да спечелим ралито“, сподели още Льоб

„Този успех дойде 10 години след последната ми титла. От тогава не съм карал в кой знае колко ралита. Фактът, че все още съм в състояние да се боря е просто страхотен и наистина съм много горд с постижението ни. Направихме прекрасен уикенд с Изабел, тя се справи чудесно. Чувствах се добре в колата още от първия тест и това ми даде увереност, но определено не бях сигурен на какво ниво ще съм. Сега имаме потвърждение, че можем да сме в челото, което е нещо изключително. Огромно благодаря на отбора – те се свършиха великолепна работа и колата бе перфектна през целия уикенд. Голямо благодаря на всички.“

Това бе първо рали в световния шампионат за Изабел Галмиш като навигаторка на Льоб. Тя работи отдавна с него – още от 2011 г. – и неведнъж е замествала Даниел Елена по време на тестове.

„Бях резерва на Даниел за моментите, когато нямаше възможност да участва в тренировки. Първата ми официална сесия със Себ бе през 2011 г. След това сме работили много заедно в Ситроен, а после и в Хюндай“, сподели 50-годишната учителка по математика.

„Изабел се справи наистина добре“, отбеляза самият Льоб. „Веднъж или два пъти малко закъсня, но съвсем малко. Тази кола е много сложна за навигаторите, защото ние летим през отсечката, а тя има толкова много да изчете. Постигна перфектен ритъм и разбира прекрасно какво трябва да прави. Има голям опит във френския шампионат, но в WRC се изисква още повече. Работата ѝ определено бе прекрасна.“

На въпроса какви са плановете му за останалата част от сезона, Льоб се засмя: „Аз водя в шампионата!“ На уточнението „тоест ще се бориш за титлата ли“ каза, че в момента няма планове.