Начало WRC News Льоб триумфира в Монте Карло, Ожие втори след спукана гума и наказание...

Льоб триумфира в Монте Карло, Ожие втори след спукана гума и наказание за фалстарт

1570
0
Себастиен Льоб
Себастиен Льоб; снимка: М-Спорт Форд

Себастиен Льоб спечели рали Монте Карло, първи кръг от световния рали шампионат за сезон 2022. Броени дни след най-трудната надпревара за издръжливост – рали Дакар – деветкратният WRC шампион триумфира в класическата надпревара след страхотен двубой със Себастиен Ожие. С този успех двамата се изравниха по победи в Монте Карло – вече и двамата имат по 8.

Ожие започна последния ден от състезанието с 21,1 сек аванс

Льоб атакува в първата състезателна дистанция за неделя, съкрати 1,1 сек от преднината на съперника си. Деветкратният световен шампион каза, че е внимавал в 15-ия етап заради постоянно променящото се сцепление. Разликата стана 24,6 секунди. Ожие също се пазеше много, продължаваше да избягва всички възможни опасности и в 16-ата отсечка, вървейки с почти 4 секунди по-бавно от пилота на М-Спорт Форд. Точно тогава Ожие спука предна лява гума, реши да продължи да кара вместо да я сменя и това му струва над 34 секунди. Льоб излезе начело с аванс от 9,5 сек преди пауърстейджа.

Шефът на М-Спорт Форд Ричард Милнър сподели преди финалната състезателна дистанция, че отборът се оказа в доста страна ситуация.

„Бяхме поотвикнали от това да сме в челото!“, усмихна се Милнър. „Не знам дали ще мога да гледам последната отсечка, нямам нерви. Телефоните ни – моят и на Малкълм [Уилсън] – направо полудяха. Много хора искат да успеем. Но това представяне е доказателство за изключителната работа, свършена от екипа ни.“

Допреди 16-ата отсечка един от обсъжданите въпроси бе дали от М-Спорт биха наредили на Льоб да пропусне пред себе си титуляра на тима Крейг Брийн. Ирландският пилот се оказа трети, след като Елфин Еванс сбърка в събота и изхвърча от трасето. Брийн е новият водещ пилот на М-Спорт, кара с пълна програма през сезона, а досега единственото потвърдено участие за Льоб бе точно Монте Карло. Драмата на Ожие в предпоследната отсечка обаче реши автоматично ситуацията. Битката за победата пък на практика бе решена, след като той направи фалстарт на пауърстейджа и получи 10 секунди наказание.

„Спечелихме ли?“, попита Льоб, след като приключи пауърстейджа и слезе от колата си

След потвърждението заяви, че е много щастлив и не е очаквал такъв успех в това първо от доста време за него рали.

„Ожие беше много бърз, особено вчера“, допълни Льоб.

Ожие остана невъзмутим, след като завърши последната състезателна дистанция от състезанието.

„Имаше някакъв странен звук от двигателя на старта, не съм съвсем сигурен какво стана. Този уикенд свършихме добра работа. Борихме се до последно за победата, просто нямахме достатъчно късмет. Отлична работа на Тойота, за първи път карахме с хибридния автомобил“, каза той.

На финала след четири дни двубой между двамата френски ветерани разликата бе 10,5 секунди. Без наказанието на Ожие Льоб щеше да е само на половин секунда пред сънародника си.

Брийн взе подиум в първия кръг от сезон 2022 в WRC.

„Обичам Монте Карло!“, каза той след като пресече летящия финал на пауърстейджа.

Сред това ирландският пилот даде страхотна оценка на работата на тима на М-Спорт.

„Страхотно се чувствам! Всичко е резултат на изключителната работа в продължение на 18 месеца. Трудихме се далеч от дома и семействата си, за да постигнем такъв невероятен резултат“, добави Брийн.

Винаги емоционалният, но днес особено развълнуван Малкълм Уилсън също отбеляза работата на екипа си

„Това беше невероятно състезание за нас. Всички дойдохме с нови автомобили и се получи страхотна битка, която продължи до края и се реши в последната отсечка. Това е великолепен старт на новата ера в световния рали шампионат. Абсолютно невероятно! Не може да си представите колко усилия вложихме в тези автомобили. Бях уверен от първия момент, в който видя колата, че ще можем да се борим за победи. А комбинацията със Себастиен Льоб вече е нещо различно“, заяви Уилсън.

В пауърстейджа най-бърз бе Кале Рованпера, следван от Еван, Тиери Нювил, Льоб и Ожие.

След рали Монте Карло начело в генералното класиране е Льоб с 27 точки. След него са Ожие с 19, Рованпера – 17, Брийн – 15, Нювил – 11, Гас Грийнсмит – 10 и т.н. При отборите води М-Спорт с 42 пред Тойота с 39, Хюндай – 13.

Следващата надпревара от световния рали шампионат е Швеция от 24 до 27 февруари.