Начало Избрани Льоклер: Исках да спечеля днес

Льоклер: Исках да спечеля днес

2484
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер завърши състезанието в Саудитска Арабия на втора позиция. Пилотът на Ферари водеше епична битка с Макс Верстапен в последните обиколки. В крайна сметка състезателят от Монако нямаше достатъчно мощност и ресурс в гумите, за да задържи зад себе си световния шампион.

Двамата състезатели бяха разделени само от половин секунда, което показва близката скорост на болидите на Ферари и Ред Бул. Очаква се тяхното съперничество да става все по-ожесточено с напредване на сезона. Въпреки че загуби победата, Льоклер завъртя най-бързата обиколка, запази лидерската позиция във временното класиране и бе избран от феновете за пилот на деня.

И двамата пилоти се бореха за това да имат възможност да използват системата DRS на финалната права. В първия случай Льоклер пропусна Верстапен, както направи в Бахрейн, за да го атакува в следващата зона за спиране. Втория път Верстапен намали темпото и остави своя съперник пред себе си. Това доведе до блокиране на задните гуми на Ферари-то.  В крайна сметка състезателят на Ред Бул надделя над своя съперник и триумфира по улиците на Джеда.

„Темпото ни бе добро, но недостатъчно. О, Боже мой, това състезание наистина ми хареса. Наистина трудна надпревара, но в същото време справедлива. Исках да спечеля днес. Играех си на котка и мишка с Макс и Чеко. Ние бяхме бързи в завоите, но по-бавни на правите с повече притискаща сила. Все пак свършихме страхотна работа. Отдавна не съм натискал толкова силно, колкото в състезанието по улиците на Джеда. В момента съм малко разочарован“, каза Льоклер в интервютата след състезанието.

Шефът на Ферари Матия Биното също коментира борбата между Льоклер и Верстапен

„Тези момчета са много умни и имат много талант. Льоклер може да се бие с Макс на това ниво. Предполагам че това е много добре за F1. Сезон 2022 започва по фантастичен начин.“

Инженерът от италианският произход предполага, че битката ще прогнозира, че борбата ще продължи на пистата и в завода, тъй като с новите правила и разпоредби могат да бъдат постигнати големи успехи в развитието. Биното оценява текущите настройки на колата и се чуди как от Ред Бул са били по-бързи на правите през този уикенд.

„Ред Бул има много висока скорост на правите. Бяхме малко по-бързи с настройките си в завоите. Ще има различни писти, на които имаме шансове да ги победим. Интересно да видя каква ще бъде пистата Мелбърн с новото оформление, както и Имола. Като цяло битката ще е страхотна. Решихме да използваме повече притискаща сила заради влошаването на състоянието на гумите. За съжаление това не беше проблем за Ред Бул. Те се възползваха от това най-много от всички, завърши Матия Биното.

Другият пилот на Ферари завърши на трета позиция. Въпреки това той е разследван от ФИА заради превишена скорост при период на кола на сигурност на трасето.