Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер: Не мога да кажа дали ще сме силни

Льоклер: Не мога да кажа дали ще сме силни

2341
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Иван Тенчев, Монако

Шарл Льоклер бе много предпазлив и внимателен в избора си на думи относно перспективите в домашната си Гран при този уикенд. Пилотът, който е роден в Монако и както сам разкри, живеещ малко по-високо над лудницата в центъра, заяви, че наистина е много трудно да се прогнозира какъв ще е резултатът в неделя, нищо че трасето няма дълги прави и бързи завои, на които предимството е на страната на Ред Бул.

„Всъщност е в бързите завои“, поправи колега той в претъпкания моторхоум на Ферари на срещата си с медиите.

„Такива тук няма, но кой знае наистина… Миналата година ние изоставахме, нямахме най-бързата кола, но точно тук бяхме силни. Сега е възможна всякаква изненада.“

Льоклер заяви, че няма предпочитания дали да е сухо или да вали. Отбеляза, че на дъжда в Имола са били доста силни.

„Всичко отново ще е в загряването на гумите, в работата с тях и наистина нямам предпочитания“, отбеляза още доскорошният лидер в шампионата.

Льоклер отказа да коментира темата дали Карлос Сайнц трябва да започне да му помага, както направи Серхио Перес с Макс Верстапен. Той бе категоричен, че този въпрос трябва да се отправи към Матия Биното, но е твърде рано за подобни действия. Самият Шарл смята, че скоро Сайнц ще се върне отново в битката, ще се бори за първи позиции и победи.

„Той се адаптира малко по-трудно към новите коли. Аз винаги съм се справял с нестабилността на задницата и съм сигурен, че скоро Карлос ще си върне супер скоростта от миналата година.“

Льоклер коментира по идентичен начин и напредъка на Мерцедес

Той каза, че рано или късно всеки тим спира да печели, но Мерцедес са толкова силен и добър отбор, че по-скоро рано, отколкото късно, те ще са отново в борбата и ще има тройна битка.

Монегаскът заяви още, че не изпитва някакво по-голямо напрежение и отговорност, защото Ферари са силни през тази година и за него почти нищо не се е променило в тази посока.

„Миналата година и преди това напрежението беше не по-малко да върнем този велик отбор на върха, да успеем да направим крачки напред и т.н.“, отбеляза още Шарл.

Той дълго говори и за мястото на Монако във Формула 1 и все по-коментираната тема, че княжеството може да загуби мястото си в календара.

„Не мога да си представя Монако без Формула 1 и Формула 1 без Монако“, засмя се звездата на Ферари. „Нямам представа какво е без Гран при тук. Само през 2020 г. заради COVID нямаше състезание и беше много тъжно. А сега ще е някаква лудост, никога не сме имали толкова ангажименти и събития. Ще бъде претъпкано от утре до неделя, истинска лудост е.“

Според Льоклер уикендът с тренировки в петък е по-добър, защото иначе медийните и други ангажименти са още повече в уж свободния ден

Календарът е крайно натоварен и е по-добре, когато нещата се концентрират в последователни дни.

Шарл категорично защити трасето и каза, че това е най-вълнуващата писта за каране в чисто пилотски план в квалификацията. Допълни, че удовлетворението да караш на ръба между мантинелите е невероятно. Що се отнася до изпреварванията, Льоклер заяви, че вероятно наистина премахването на шикана след тунела би могло да ги улесни, но честно казано, това едва ли е нужно.

„Монако има историческо място във Формула 1 като Силвърстоун, Монца. Не мисля, че изобщо нещо трябва да се променя“, отбеляза още младият мъж.