Начало Избрани Льоклер: Отношенията ми с Васьор не трябва да оказват влияние на решението...

Льоклер: Отношенията ми с Васьор не трябва да оказват влияние на решението на Ферари

2396
0
Шарл Льоклер
Шарл Льоклер; снимка: Ферари

Шарл Льоклер смята, че добрите взаимоотношения между него и Фредерик Васьор не трябва да оказват влияние върху решението на отбора на Ферари. Скудерията наскоро се раздели със своя ръководител Матия Биното. 53-годишният инженер си тръгва в края на тази година след като прекара 28 години в Маранело.

В момента президентът на Ферари Джон Елкан търси нов ръководител на екипа в F1. Един от потенциалните заместници на Биното е Фредерик Васьор. Шефът на Алфа Ромео е в отлични отношения с Шарл Льоклер. Двамата работиха заедно когато монегаска дебютира във Формула 1 с екипа на Заубер през сезон 2018. Преди това французинът наблюдаваше представянето на Льоклер в малките формули.

Според информация на различни източници, Васьор е уведомил ръководството на Заубер за решението си да се премести в Маранело, което трябва да бъде обявено скоро.

Пилотът на Ферари присъства на годишното награждаване на ФИА за 2022-та, което се проведе в Болоня. Тогава той бе попитан дали очаква Васьор да застане начело на Ферари през следващата година.

„Ферари е много различен отбор от всички останали. Лично аз мога да коментирам само опита си с Фред, който е доста голям. Работя с него още от юношеските категории. Той вярваше в мен и винаги се сме разбирали много добре“, сподели Льоклер.

„Отношенията ми с Васьор не трябва да оказват влияние на решението на Ферари. Той винаги е бил много прям и много честен. Това е едно от качествата, които харесвам в него. Нямам идея дали той ще е новият шеф на Ферари или не. Нека да видим какво ще се случи през следящите няколко месеца“, добави пилотът на Ферари.

Льоклер обясни, че окончателното решение за това кой ще ръководи Скудерията от следващия сезон ще бъде взето единствено от президента на Ферари Джон Елкан и изпълнителния директор на Бенедето Виня.

„Решението не е мое, а на Джон и Бенедето. Но в момента не мисля толкова затова, а се опитвам да се съсредоточа върху работата си в симулатора с отбора. Целта е да имам възможно най-добрия състезателен автомобил за следващата година.“

Льоклер бе запитан дали смяната ръководителя на екипа от Маранело ще изисква дълъг период на адаптация, което от своя страна може да намали амбициите на Ферари за успех през 2023 г. 25-годишния състезател отговор, че очаква всичко да премине изключително плавно.

„Вероятно всеки нов ръководител ще се нуждае от малко време, за да свикне с атмосферата и начина на работа. Все пак това не е кой да е отбор от F1“, каза той, „Вярвам, че няма да има голяма промяна в представянето ни на пистата и съм сигурен, че всичко ще премине плавно.“

Льоклер също така разкри, че е водил телефонен разговор с Биното малко преди новата за напускането на швейцарско-италианския специалист.

„Матия ми се обади, за да ми съобщи, че ще си тръгне. Лично аз уважавам решението му и мога само да му благодаря. Очевидно той вярва в мен от самото начало.“

„Той бе част от Ферари много преди да заеме позицията на ръководител. Знам много добре, че той допринесе за успеха, който отборът имаше от началото на този век. Затова му желая всичко най-добро в бъдеще. Сега от нас зависи да се съсредоточим върху настоящето, да се опитаме да вземем правилните решения и да бъдем по-голямо предизвикателство на Ред Бул догодина“, завърши Шарл Льоклер.

По-рано тази седмица той участва в тестовете на мокрите гуми на Пирели за 2023 г. на пистата Фиорано. Пилотът на Ферари си направи селфи с феновете, които бяха зад оградите на трасето.