Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер потвърди, че новият автомобил на Ферари ще бъде много по-различен от...

Льоклер потвърди, че новият автомобил на Ферари ще бъде много по-различен от SF-23

3565
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер коментира работата на Ферари по колата за 2024 г. Състезателят от Монако потвърди, че новият автомобил на Скудерията ще бъде много по-различен от SF-23. Льоклер също така каза, че подобренията в Италия и Сингапур са помогнали за посоката, в която ще бъде развивана новата кола.

Ферари имаше големи очаквания преди началото на сезон 2023 в F1. Отборът от Маранело очакваше да се бори с Ред Бул и да има шансове да спечели титлата. Вместо това, Ферари направи сериозна крачка назад и натрупа сериозно изоставане както от Ред Бул, така и от Астън Мартин и Мерцедес

Първоначално Скудерията използваше концепцията от миналата година. В Испания обаче екипът промени дизайна на SF-23 и заложи на такъв, който прилича повече на този на Ред Бул. Това помогна на екипът да постигне известен напредък.

Ферари направи още една крачка напред през втората половина на сезон 2023. Тимът от Маранело представи някои подобрения в Италия и Сингапур. В резултат на това Скудерията се качи на подиума в Монца и спечели надпреварата на Марина Бей. По този начин бе прекъсната победната серия на Ред Бул от началото на годината.

Ферари вече насочи вниманието си върху следващия сезон. Льоклер потвърди, че следващата кола на Ферари ще бъде много по-различна от настоящата. Той също така потвърди, че подобрения в последните стартове са помогнали за вземането на решенията за 2024 г.

„По време на Монца научихме много неща, свързани с нашите слабости. След това разбрахме повече неща, които можем да използваме тази година“, сподели Льоклер.

„Разбрахме важни неща и в последните няколко състезания. Трудно е да се каже дали вървим в правилната посока. Трябва да постигнем програмата си за развитие и да потвърдим, че всичко е наред“, добави пилотът на Ферари.

„Не съм сигурен, че това е всичко, което трябва да намерим, за да намалим разликата с Ред Бул, но със сигурност е стъпка в правилната посока. Това е много важно при проектирането на автомобила за следващата година“, продължи Льоклер. „Беше наистина добре да разберем слабостите си преди края на сезона. Все още имаме доста състезания, в които можем да работим още малко в тази посока. Имаше неща, които тествахме в Монца, за да се уверим, че всички върви добре. Научихме много в Зандвоорт и Монца. Това е добра новина, макар да не мисля, че ще обърне сезона ни.“

„Направихме добра крачка напред. За следващата година е наистина важно да направим още една крачка напред. Сега обаче е лесно да кажем, че сме разбрали всичко“, обясни Льоклер.

„Колкото повече научаваме, толкова по-добре ще направим последните няколко детайла за автомобила за следващата година. Проектът за 2024 г. е много по-различен от автомобила, с който разполагаме тази година. Всичко, което научихме досега, потвърждава, че изборът ни за следващата година е добър“, завърши Шарл Льоклер.

Ферари заема третото място в шампионата при конструкторите. Скудерията изостава с 20 точки от второто място, заемано от Мерцедес. Отборът от Бракли също заложи на грешна концепция и натрупа сериозно изоставане спрямо Ред Бул

Подобно на Ферари, Мерцедес също промени концепцията на своя автомобил по време на сезона. Германският производител планира големи промени по колата за следващия сезон. Разбира се, това може да има обратен ефект и да позволи натрупването на още по-сериозно изоставане.  Шефът на Ферари Фредерик Васьор каза, че неговият отбор няма да допусне подобно нещо и ще върви в правилната посока.

„Трябва да останем спокойни и да не си правим изводи, че всичко върви зле и че трябва да променим всичко. Трябва да останем спокойни и да запазим същия подход, да се опитаме да се развиваме стъпка по стъпка. В този спорт няма нищо магическо. Не вярвам да намерим [магически] куршум, който да ни помогне да намерим четири или пет десети ей така“, каза Васьор.