Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Льоклер се надява да се бори с Ред Бул през 2024 г.

Льоклер се надява да се бори с Ред Бул през 2024 г.

1150
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер, снимка Ферари

Шарл Льоклер се надява да се бори с Ред Бул през 2024 г. Пилотът на Ферари бе оптимист за шансовете си за титлата догодина, макар че да признава, че трябва да се направят много неща, за да се намали разликата спрямо тима от Милтън Кийнс.

Льоклер започна сезон 2023 с огромни амбиции. Състезателят от Монако се надяваше да бъде реален претендент за световното първенство и да се бори с Макс Верстапен. Миналата година двамата водиха известна борба за титлата, преди Льоклер да се сблъска с голямо количество технически проблеми. Това позволи на неговия съперник да се отдалечи и да си гарантира короната няколко кръга преди края

За съжаление, амбициите на Льоклер се изпариха малко след началото на настоящата кампания. Въпреки кратките проблясъци и впечатляващото темпо в квалификациите, кампанията на 26-годипният пилот бе помрачена от поредица от неуспехи и липсата на постоянство на болида SF-23. Това го постави в доста трудна позиция. Сега той се бори за четвъртото място в класирането заедно с Карлос Сайнц, Ландо Норис и Фернандо Алонсо, вместо да гони Верстапен и Серхио Перес.

„Честно казано, сезонът беше разочароващ. След миналата година очаквахме да влезем в този сезон и да се опитаме да се борим за шампионата“, сподели Льоклер. „Още след първото състезание веднага разбрахме колко трудно ще ни бъде в сравнение с Ред Бул. Този тим направи огромна крачка напред, особено в състезателно темпо.“

„Не направихме същата стъпка, така че от този момент нататък беше малко разочарование. От друга страна, ако не гледате миналата година, смятам, че постигнахме известен напредък с напредване на сезона. Това е положително и ме прави уверен за бъдещето“, обясни Льоклер.

„Но има голяма празнина, която трябва да запълним, за да се върнем [при] Ред Бул. Ще работим през зимната пауза и се надявам да се върнем догодина с автомобил, който е способен да ги надмине“, завърши пилотът на Ферари.

Скудерията постигна известен напредък през втората половина на сезона. Доказателство за това бе успеха на Карлос Сайнц в Сингапур. Испанецът е единственият състезател, който успя да победи Ред Бул през тази година. Освен това отборът от Маранело имаше все повече присъствие на подиума и намали изоставането си спрямо Мерцедес при конструкторите.

Льоклер смята, че от Ферари са изправени пред голямо предизвикателство, въпреки малката разлика спрямо Мерцедес

„Ще бъде напрегнато. Имаме добра инерция за това състезание и последните няколко състезания бяха положителни за нас. Но от друга страна, колата на Мерцедес по принцип е доста добра в Абу Даби“, каза той.

„Ще трябва да дадем всичко от себе си, за да се борим с тях и да ги победим в шампионата на конструкторите. Всички са супер мотивирани да победят Мерцедес в шампионата на конструкторите. Импулсът е добър, но голямата работа остава да се свърши на пистата. Ние ще се уверим, че ще направим всичко перфектно този уикенд, за да ги победим“, заключи Шарл Льоклер.