Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус пропуска първия предсезонен тест във Формула 1

Лотус пропуска първия предсезонен тест във Формула 1

40
0
Лотус

Екипът на Лотус във Формула 1 ще пропусне първия предсезонен тест на пистата Херес в края на януари. Новината съобщи техническият директор Ник Честър в интервю за развитието на проекта Е22, разпространено от пресофиса на отбора.

Решихме, че присъствието на тренировките на Херес не е идеално за развойната и производствената ни програми. Вероятно ще покажем колата преди тестовете в Бахрейн, където ще участваме. Там би трябвало да успеем да я изпробваме в достатъчно добри условия – обясни Честър. – Проектът Е22 се изпълнява в продължение на вече две години. Цифрите изглеждат обещаващи, развитието е положително. В същото време обаче трябва да се спомене, че работим, имайки много малка представа какво правят всички останали отбори. Предстои ни първата година на радикални промени в правилата, което означава, че екипите вероятно ще развиват колите си по различни пътища. За инженерите това е страхотно предизвикателство, надявам се да е интересно и за феновете. Смятаме, че имаме добро решение.

Отделни концепция и решения от миналогодишния автомобил на Лотус Е21 ще бъдат използвани в новата кола, продължи Честър.

Това важи в особено голяма степен за методологията на развитие и синхронизация на различните симулации. Вече имаме чудесен прогрес в хомологирането на различни компоненти – то се състоя още преди Коледа. Само носът още не е преминал процеса на одобрение. Направихме пробите за седалки на Ромейн [Грожан] и Пастор [Малдонадо] – допълни той.

Пропускането на първия тест за годината във Формула 1 от страна на Лотус обаче се приема като знак за потвърждение на слухове, появили се още преди няколко седмици. Твърди се, че финансовите проблеми на тима от Енстън са толкова сериозни, че там просто нямат достатъчно пари, за да се справят. Според финландския вестник Турун Саномат дори съществува съмнение дали тимът ще успее изобщо да застане на старт в Австралия през март. Твърди се, че имало проблеми с изплащане на заплати, както и с финансови трансфери към доставчици.

Икономическите затруднения на Лотус станаха известни през миналата година. В Абу Даби избухна сериозен скандал, след като Кими Райконен заяви, че не е получил и стотинка от заплатата си за 2013-та. Тимът обяви споразумение с инвестиционен консорциум – Инфинити Рейсинг, преименувал се на Куантум Моторспорт, за да се избегне объркване с автомобилния производител – за придобиване на 35% от отбора. Сделката обаче така и не се осъществи, въпреки уверенията на шефа на компанията Мансур Иджас в обратното. Той се появи на две надпревари в края на сезона, когато в падока вече се разпространяваше информация за това, че всъщност е измамник, вече съден за милиони долари в САЩ.

Кризата принуди Лотус да вземат за пилот Пастор Малдонадо, който разполага с най-големия спонсорски пакет от пилотите в F1 благодарение на PDVSA. В Енстън се надяват да закърпят положението именно със средствата от венецуелската компания, но дългосрочното бъдеще на отбора като че ли е под въпрос.