Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус разчитат на настройки за сухо трасе и се надяват в надпреварата...

Лотус разчитат на настройки за сухо трасе и се надяват в надпреварата да не вали

32
0
Кими Райконен

Труден ден изкара отборът на Лотус на пистата Жил Вилньов в Канада, където Кими Райконен се класира девети на стартовата решетка за седмия кръг от световния шампионат на Формула 1.

Съотборникът му Ромейн Грожан пък прояви чувство за самоирония, коментирайки, че той ще тръгне някъде от 29-то място. Французинът остана с 19-то време в сесията, а е с наказание 10 места назад на грида заради катастрофата му с Даниел Рикиардо в Монако.

Нямахме сцепление в тези условия, така че направихме кажи-речи всичко възможно. Но в тази ситуация просто не си в състояние да вървиш по-бързо. При такова време карането е трудно, тъй като на моменти вали по-силно, в други трасето изсъхва и се опитваш да излезеш във възможно най-добрия момент. Девето място на грида не е желаната от нас позиция, да висим какво можем да свършим в утрешното състезание – коментира Райконен.

Грожан не бе доволен от развитието на събитията, но нямаше какво да направи, особено предвид санкцията от предходната надпревара. Той обясни, че след като сложи нови интермедии не можа да се възползва максимално от момента, когато трасето бе най-сухо заради жълти знамена:

– Трябваше да намаля, за да зачета предупреждението. След това вече бе прекалено мокро, за да дам по-добро време. Попаднахме в лош момент, но никой няма вина за това – просто още лош късмет. При такова време е невъзможно да предвидиш кога дъждът ще е най-тежък. Не видяхме нищо на радара, което да подскаже, че ще се влоши толкова. Пътят ми от дъното ще е дълъг, но знаем, че болидът е бърз и уикендът ни още не е приключил.

Шефът операции на пистата Алан Перман обобщи деня като разочароващ за Лотус. Той призна, че Е21 не върви като хората на мократа писта, след като тимът избра да работи в посока настройки за сухо трасе.

Това ни попречи днес, но утре би трябвало да имаме полза, ако не вали. Със сигурност не очаквахме такова количество вода, каквото видяхме на асфалта по време на квалификацията. След първия тур със суперсофт незабавно стана ясно, че е прекалено мокро за сликове. След това основните ни грижи бяха да намерим точния момент и пролука за излизане. Да предскажеш появата на жълти флагове обаче, си остава за съжаление безкрайно трудна наука. За утре пак има шанс да вали, но можем да очакваме да е по-топло. Ако е сухо, то тогава заедно с всички останали тепърва ще научаваме какво е поведението на сликовете. Според мен в надпреварата ще има един-два бокса – разясни още Перман.