Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Лотус ще блокират използването на новите гуми на Пирели на Силвърстоун

Лотус ще блокират използването на новите гуми на Пирели на Силвърстоун

31
0
Кими Райконен

Лотус ще блокират използването на новите гуми на Пирели по време на уикенда за Гран при на Великобритания. Заедно с Ферари и Форс Индия екипът е недоволен от промените в продуктите на италианската компания, тъй като смята, че те могат да повлияят на конкурентоспособността му.

Разправиите около гумите продължават с пълна сила в Канада, където този уикед се провежда седми кръг от световния шампионат на Формула 1. Прототипният вариант на Пирели бе изпробван в петък, когато пистата бе достатъчно суха за това. Екипите обаче не натрупаха кой знае колко информация за тях, а за въвеждането на новите гуми е нужно единодушно съгласие от страна на отборите – нещо, което изглежда крайно малко вероятно.

Това с новите гуми няма да се случи в Англия – е цитиран шефът на Енстън Ерик Булие от RMC Спорт. – Пирели ги изпробват, но им трябва единодушие от тимовете за промяна на правилата или поне за промяна типа на продукта им, с каквото в момента не разполагат.

Според французина силното лоби на Ред Бул и Мерцедес няма да е достатъчно за въвеждането на новите гуми.

– Правилата са еднакви за всички. Настоящите варианти бяха тествани в Бразилия още миналия сезон. Да, те са основен компонент в спорта и техниката тази година, но не виждам защо трябва да ги променяме по време на сезона – допълни той.

В същото време Себастиан Фетел изрази раздразнение от факта, че смяната не се случи още в Канада. Пирели няколко пъти сменяха плановете си, след като въведоха нов хард в Испания. Преобладаващата стратегия на пистата Каталуния с 4 бокса доведе до сериозни критики и компанията реши да направи нови гуми за Силвърстоун, но след още по-ожесточени спорове обяви, че те ще са готови и ще се използват още на Жил Вилньов. В крайна сметка няколко дни преди уикенда в Канада стана ясно, че последният вариант само ще се тества в тренировките.

Според Фетел исканията от страна пилотите за промяна са основно от гледна точка на сигурността.

– Не искам да драматизирам, но при Фелипе Маса видяхме какво става, когато пилот е ударен от летящ предмет. Не искам нищо да се блъска в моята глава – е цитиран немският пилот от Спийд Уийк.