Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън взе първата позиция в Китай само с 0,042 сек пред Розберг

Хамилтън взе първата позиция в Китай само с 0,042 сек пред Розберг

60
0

Люис Хамилтън спечели първата позиция за утрешната Гран при на Китай, като изпревари само с 42 хилядни от секундата своя съотборник в Мерцедес Нико Розберг. Доминацията на Сребърните стрели отново бе пълна, като третият – Себастиан Фетел (Ферари) остана на почти една секунда от лидера. Той и съекипникът му Кими Райконен се бориха по-скоро с колегите си от Уилямс за местата на втора редица, като до Себастиан се нареди Фелипе Маса, а Валтери Ботас остана пети, пред Райконен.

Квалификацията започна при чудесно време и 42 градуса температура на пистата. Посоката и силата на вятъра бяха почти без изменение в сравнение с вчерашния ден. Интрига имаше в евентуално различния избор на гуми, най-вече от страна на Ферари и Уилямс, за да се опитат утре отново със стратегия да изпреварят най-бързите във всички тренировки автомобили на Мерцедес.

На пистата в самото начало на квалификацията се появи заедно с представителите на Мейнър Маруся и Фернандо Алонсо, който заради повредена свещ пропусна третата тренировка тази сутрин. Той бързо пробва колата си с твърди гуми и се прибра, за да сложи меките.

В Уилямс тази нощ оправиха новото предно крило на Фелипе Маса и промениха работата на DRS системата така, че въздухът да създава турбуленция, когато крилото се затвори.

Фаворитите от Мерцедес и Ферари започнаха първата част с по-твърдите гуми медиум и дори с тях пилотите на Сребърните стрели бяха по-бързи от останалите, които започнаха със софт.

Пилотите на Уилямс направо започнаха участие във втората част на Q1 с меките гуми, запазвайки неизползвани медиум.

Ботас изпревари Хамилтън, а Маса остана между него и Розберг. Пилотите на Ферари също поставиха софт и очаквано Фетел бе най-бърз, а Кими записа второ време за първата част, в която само пилотите на Мерцедес преминаха само с по един комплект медиум.

Отново без изненади от битката отпаднаха пилотите на Мейнър Маруся и Макларън, като този път пилотите на Рон Денис поне се доближиха на около 0,2 сек до Q2. 16-ти с тях отпадна и Нико Хюлкенберг – той изостана само с 0,06 сек от Дани Квят, който пък след вчерашния удар заради „изпичане“ на заден спирачен диск още не бе напълно уверен на пистата.

Борбата във втората фаза пилотите на Уилямс и Ферари започнаха с използваните софт от първата част. Ботас направи отличен тур в началото на сегмента, но Люис Хамилтън с новия си мек комплект бе с над 2 сек (!!) по-бърз и слезе до 1:36.423 мин на обиколка. Нико Розберг остана на 0,3 сек от него за пореден път този уикенд. Обиколките и на двамата изглеждаха много чисти с гумите, с които ще стартират утре, но при Хамилтън имаше притеснения за прегряване.

Пилотите на Ферари Фетел и Райконен пак заеха трето и четвърто място. Колегите им от Уилямс сложиха също втория чифт софт и Маса записа пето време, а Ботас бе шести. Зад тях се нареди Рикиардо и пилотите на Заубер, между които влезе и Грожан с Лотус – Е23 видимо е добър автомобил на тази писта. Малдонадо остана на няколко хилядни от Ериксон на 11-та позиция.

Неприятностите за Квят продължиха: той се обади по радиото, че няма мощност, извикаха го в бокса и след това продължи, но остана 12-ти, а зад него се подредиха пилотите на Торо Росо и Серхио Перес.

Във финалната фаза в първите обиколки Хамилтън слезе под границата от 1:36 до 1:35.785 мин, а Розберг отново бе втори на 0,32 сек.

Пилотите на Ферари изчакаха максимално с излизането си на пистата и пробваха да заемат втората редица с тях, но Маса записа трето време и те сложиха отново нови софт.

В бокса на Мерцедес за последно уточниха настройките и на двете коли за финалните опити, като температурата на асфалта падна до 37 градуса.

Хамилтън не подобри времето си в последния тур, а Нико се доближи този път само на 0,042 сек. Той бе най-бързият пилот в последния сектор, но това не беше достатъчно. Фетел записа трето време в последната си скоростна обиколка, а Маса и Ботас изпревариха Райконен, зад когото се наредиха Рикиардо, Грожан и пилотите на Заубер.