Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Малките екипи не контролират някои основни разходи в F1, заяви Лопес

Малките екипи не контролират някои основни разходи в F1, заяви Лопес

50
0

Съсобственикът на Лотус Жерар Лопес бе изключително ядосан от изявлението на Бърни Екълстоун по време на уикенда за Гран при на Бразилия, че малките отбори във Формула 1 трябва най-накрая да се научат да управляват бизнеса като бизнес, а не като хоби.

Управляващият търговските права на спорта каза, че екипите просто не трябвало да харчат повече средства, отколкото имат. Лопес е абсолютно несъгласен с този възглед, привеждайки като довод факта, че има базов бюджет, нужен за оцеляване в Гран при.

– Ние не контролираме някои от основните разходи. Аз мога само да реша да произвеждаме по-малко крила, което и правим. Но не мога да реша цената на цялата задвижваща система, която е 40 милиона евро, а беше 8 милиона. Не съм в състояние да реша да променя това. Всъщност аз гласувах против тези мотори. Как е възможно да държат мен отговорен за възникналата ситуация? Пръстът трябва да сочи към други отбори, нежелаещи да променят системата. Никой не говори за това. Никой не споменава факта, че ние никога не сме искали повече пари: помолихме за по-ниски цени. А сега ни сочат и ни карат да си търсим решение. Ами взимайте нормални пари! Ние промотираме хора, получаващи по-високи средства чрез рекламирането на моторите. Абсурдно е, че изобщо водим такава дискусия – заяви Лопес.

Екълстоун заяви в Остин (САЩ), че е наясно с проблема и че той се корени в неправилното разпределение на приходите между отборите. Седмица по-късно каза, че няма криза във Формула 1 и тимовете трябва да се справят сами, да не очакват помощ. Въпреки това Лопес вярва, че нещо може да се постигне:

– Не съм се отказал. Ще видим какво ще стане. Спортът не в цветущо състояние. В F1 влизат 900 милиона долара – все още не ми е ясно как е възможно да губим отбори.