Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Порив на вятъра е причина за катастрофата на Алонсо според Макларън

Порив на вятъра е причина за катастрофата на Алонсо според Макларън

43
0

Непредвидим порив на вятъра е причина за катастрофата на Фернандо Алонсо, сочат резултатите от анализа на Макларън на удара на испанеца.

Инцидентът с двукратния световен шампион се случи в средата на последния ден тестове на пистата Каталуния. Той бе откаран в болница, където е и до момента.

Текстът на изявлението на отбора:

„За нас е удоволствие да потвърдим, че Фернандо Алонсо се възстановява добре след катастрофата си на пистата Каталуния на 22 февруари и разговаря със семейството, приятелите си и служителите на болницата.

От мястото на инцидента той бе откаран в медицинския център на трасето, където му бе оказана първа помощ и след това – каквато е обичайната процедура – му бе дадено седативно лекарство като подготовка да бъде транспортиран в болница. Там Фернандо бе подложен на цялостен преглед, включващ томография и ядрено-магнитен резонанс, като резултатите бяха напълно нормални. Той остава в болницата за по-нататъшно наблюдение, като там ще има спокойствието, нужно да се възстанови от ефекта на медикаментите от вчерашното му седиране. Ние ще му осигурим възможност за бързо и пълно възстановяване и своевременно ще преценим дали ще участва в следващия тест в Барселона.

През последните 24 часа извършихме подробен анализ на повредите по автомобила на Фернандо и съответните телеметрични данни, за да разберем причината – или причините – за инцидента. Дори на настоящия ранен етап успяхме да достигнем до някои категорични заключения.

Болидът излиза настрани при влизането в трети завой (който е бърз десен), което го извежда на изкуствената трева отстрани на трасето. Следва загуба на сцепление, автомобилът се дестабилизира, връща се към пистата, където сцеплението се възстановява и се удря странично в стената. Анализът ни сочи, че инцидентът е причинен от непредвидим порив на вятъра в тази част на трасето в конкретния момент, какъвто повлия по подобен начин и на други пилоти (като Карлос Сайнц например).

Можем категорично да заявим, че няма доказателства за каквато и да е механична повреда в колата на Фернандо. Можем също така да потвърдим, че не е регистрирана абсолютно никаква загуба на аеродинамично притискане, като това е индикатор, че автомобилът няма никакви аерозагуби въпреки факта, че е подложен на значителна g-сила. Можем също така да разкрием, че не е имало какъвто и да е електрически удар или нередност с ERS системата – преди, по време или след инцидента.

Последното оборва наскоро разпространената информация, според която Фернандо е изпаднал в безсъзнание заради електрически удар. Това просто не е истина. Данните ни ясно сочат, че той е свалял предавки, натискайки спирачките до момента на първия удар – нещо, което не би било възможно, ако е бил в безсъзнание в конкретния момент.

Информацията ни потвърждава също така, че колата удря бетонната стена първо с предно дясно колело, а след това със задно дясно. Това е сериозен страничен сблъсък, който поврежда предната дясна част на болида.

След първоначалния удар автомобилът се пързаля по стената за около 15 секунди преди да спре. Всички четири колела остават закрепени за болида, няма повреди по кокпита или крашструктурата между предните и задните колела.

Желаем на Фернандо много бързо възстановяване. Ние, разбира се, ще съобщим последващи новини, когато има такива.”

Междувременно мениджърът на Алонсо Луис Гарсия Абад публикува снимка на пилота в Туитър и благодарности към всички фенове за подкрепата.