Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Маса категоричен, че не е повлиял на битката между Ботас и Фетел

Маса категоричен, че не е повлиял на битката между Ботас и Фетел

78
0
Мико Хирвонен

Фелипе Маса бе категоричен, че не е повлиял на битката между Валтери Ботас и Себастиан Фетел при задминаването му от тях с обиколка в края на Гран при на Русия. Финландският състезател на Мерцедес изпревари бившия си съотборник без колебание, докато съперникът му от Ферари имаше известни трудности.

„Какво беше това?”, възкликна Фетел по радиото малко преди карирания флаг.

„Обадил се е по радиото? Той никога не се оплаква по радиото, нали? Сигурни ли сте”, прояви чувството си за хумор Фелипе, след като разбра за реакцията на пилота на Ферари.

„Оставих му цялата вътрешна част”, продължи по-сериозно бразилецът. „Намалих преди четвърти завой, той не ме изпревари. Видях, че се страхува да мине отвътре, но аз бях изцяло вляво. След това го пуснах на правата. Освен това изобщо не съм сигурен, че щеше да изпревари Валтери в последната обиколка на надпреварата.”

„Много се радвам за Валтери. Според мен той си заслужи успеха. Веднага, след като подписа с Мерцедес, заявих, че ще свърши страхотна работа и той го прави. Взе първа победа в четвъртия си старт с тях. Сега ще е различен пилот, защото вече има победа. Ще постигне много повече от това, което има днес.”

Самият Маса завърши девети в надпреварата и бе разочарован от резултата си: „Нямахме късмет с гумите. Стараех се да се грижа и за тях, и за колата – шеста позиция бе напълно възможна днес. За съжаление загубихме доста точки, но нищо не можем да направим за това. Болидът вървеше добре, с постоянно темпо. Направих добър старт, хубава първа обиколка. Бях на около осем секунди пред [Серхио] Перес, но просто нямахме късмет.”

Съотборникът му Ланс Строл най-после успя да завърши състезание – той прекоси 11-и финала в Сочи. Канадецът се завъртя в първата обиколка, обяснявайки впоследствие, че е бил избутан към зона с ниско сцепление, където изтърва управлението.

„Знаех, че няма повреди, но бях в дъното на колоната. Случва се понякога. Опитвайки се да обърна колата в посоката на движение, прегрях задните гуми и сцеплението беше лошо. Малко понаваксах, а и видях карирания флаг за първи път, което е чудесно”, допълни Строл.

Тимът на Уилямс също не бе доволен от изпуснатите точки, обобщи техническият шеф Пади Лоу и продължи: „Фелипе направи фантастично състезание, но два пъти пука гума. При първия случай нямаше кой знае какви последствия, тъй като се случи в момент, когато можеше да спре в бокса. Вторият обаче му коства позиции и го прати девети.”

„Ланс се завъртя в началото, но след това направи стабилно каране и за малко изпусна точките. Без проблема в началото със сигурност щеше да е в топ 10.”

„Като цяло сме разочаровани. Трябва да разберем причината за спуканите гуми. Накрая, поздравления за Валтери и първата му победа. Смятаме го за наш пилот – той научи много в Уилямс и се радваме да видим първия му успех във Формула 1.”